Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles enväldiga litteraturprisjury lämnar aldrig hemmet utan en bok i bagaget

Från 2017
Bokbloggaren Jessica Andersin är enväldig jury för Svenska Yles litteraturpris år 2017.
Bildtext Bokbloggaren Jessica Andersin är enväldig jury för Svenska Yles litteraturpris år 2017.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Sedan år 2000 delar Svenska Yle årligen ut ett litteraturpris på 2 000 euro i samband med bokmässan i Helsingfors.

Pristagaren utses av en enväldig jury som ur högen med årets finlandssvenska skönlitterära utgivning väljer sin absoluta favorit.

I år är det bokbloggaren Jessica Andersin som fått det hedervärda uppdraget att utse pristagare och enligt Jessica är det både jättespännande och roligt samt ansvarsfullt att få äran att utse årets vinnare.

Jessica Andersin är en storkonsument av litteratur och även om hon också spontant läser en hel del finlandssvensk skönlitteratur ser hon fram emot att få ta del av en utgivning som spänner över ett helt år.

Vad är en abibliofobiker?

Sedan år 2005 bloggar Jessica Andersin om böcker och läsning i sin blogg ”Bokbabbel”, en kär hobby som hon dock haft lite mindre tid för sedan hon fick barn ifjol.

På bloggen presenterar Jessica sig som en snabbläsande bokmal som lärde sig läsa redan som 4-åring.

- Läsning är min stora passion och något jag verkligen tar mig tid att göra, ibland får jag stjäla mig till lästid på bussen på väg till eller från jobbet eller i kön på posten, och jag har svårt att förstå när folk säger att de överhuvudtaget inte hinner läsa. Visst kan jag förstå att man inte kan läsa lika mycket som jag gör, men att man inte ens plockar upp en bok på semestern?

På bloggen skriver Jessica också att hon ”lider lyckligt av abibliofobi” – vad är det för en åkomma?

- Det är latin för ”rädsla att bli utan böcker”. Det känns ju i och för sig som en omöjlighet att böckerna skulle kunna ta slut – jag är själv en hamstrare av böcker och ständigt på jakt efter nya böcker. Jag är dålig på att läsa om böcker, det kommer ut så många nya spännande böcker hela tiden och jag är väl alltför rastlös för att läsa om en bok. Jag tänker också att om man haft en fin läsupplevelse så vill man ha kvar den bubblan, även om en del böcker säker skulle må bra av en omläsning.

Böcker
Bild: YLE/Chanette Härus

Lämnar inte hemmet utan en bok i handväskan

Jessica Andersin hör till dem som inte kan tänka sig att lämna sitt hem utan en bok i bagaget:

- Min handväska måste vara relativt stor för att rymma åtminstone en bok … och dessutom släpar jag också ofta på en tygkasse med biblioteksböcker som jag bär på fram och tillbaka.

Till vardags står Jessica Andersin i en bokhandel och säljer böcker och man kan ju tycka att det kanske blir lite för mycket av det goda, men enligt Jessica kan hon aldrig ha för mycket litteratur på hjärnan:

- Däremot kan jag ibland känna mig alltför ensidig. Att böcker är allt jag kan medan andra människor har andra hobbyer och andra passioner. Andra människor jobbar med andra saker och läser på fritiden, medan litteratur är både jobb och fritid för mig.

Jessica Andersin är en fullblodad boknörd som lever och andas litteratur och som suger åt sig information om nya böcker via andras bokbloggar, hon följer olika förlag och litteraturredaktioner på sociala medier, hon lyssnar också på en del bokpoddar och läser gärna ämnestidningar som den svenska tidskriften ”Vi Läser” för att få lästips.

Kvinna läser bok på soffa.
Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek

Frågan är om hon har rast och ro att ägna sig åt enbart en bok åt gången, eller om hon idkar växelläsning?

- Jag brukar nog läsa flera böcker parallellt, oftast på olika språk eller i olika genrer. Ibland kan jag ha en tung tegelsten hemma på nattduksbordet och en tunnare bok med mig i handväskan. Men jag försöker begränsa mig till två böcker åt gången, det brukar gå bra.

Jessica Andersin är en vän av den fysiska boken, även om hon inser att e-boken är praktisk – inte minst på resande fot. Däremot säger hon sig vara alltför rastlös för att lyssna på ljudböcker:

- Jag läser så pass snabbt själv att jag inte skulle kunna koncentrera mig på att i lugn och ro lyssna på en uppläst bok. E-böcker läser jag då och då, men det är inte samma sak som att läsa en bok man kan bläddra i och känna doften av. Forskning visar också att man inte minns lika bra det som man läst i digital form.

Läsa på luftmadrassen eller i hängmattan?

På bloggen Bokbabbel har Jessica Andersin en sommarläsningsenkät som den svenska bokbloggarkollegan Helena Dahlgren lanserat på sin blogg ”Dark Places” där Jessica själv bl.a. svarat på frågan om var det bästa stället är att läsa i sommar:

- Jag älskar att läsa på verandan på sommarstugan, med en kall dryck inom räckhåll. Verkligheten brukar dock vara en annan och mestadels läser jag hemma på soffan eller på bussen. Man kan ju också tänka sig att bege sig ut på sjön med en luftmadrass och läsa där, men kanske det blir alltför riskabelt för boken …

Läsning i hängmattan.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Sommarläsningsenkäten ställer också frågan om vilken bok alla borde läsa i sommar, och Jessica Andersin ger tips på två bra böcker att läsa i sommar:

- Det är svettigt att svara på den frågan eftersom läsning i hög grad är en fråga om tycke och smak. Men jag brukar rekommendera Malin Kiveläs Du eller aldrig, en bok som jag läst om många, många gånger för att den har en härlig stämning och ett underbart språk. En annan bok jag rekommenderar är Station Eleven av Emily St. John Mandel, som tyvärr och obegripligt nog inte finns översatt till svenska. Det är en postapokalyptisk skildring av en värld där 99% av mänskligheten dör av ett virus. Berättelsen följer den resterande procentens liv tio-femton år senare när de ska överleva utan elektricitet och utan transportmedel och utan Internet. Hur ter sig livet i den moderna världen som inte längre är särdeles modern? Har människorna de överlevnadskunskaper som behövs för att klara sig?

Lyssna på intervjun med Jessica Andersin:

Jessica Andersin om läsning

11:31