Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På väg till Paavo Nurmi Games? Det här ska du hålla koll på

Från 2017
Fullt med publik följer med friidrottstävlingar i sommarvärmen på Paavo Nurmi stadion i Åbo. Släggkastning på gång.
Bildtext Det är bäddat för publikfest igen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Årets upplaga av friidrottsfesten Paavo Nurmi Games har också i år lockat flera stjärnor till Idrottsparken i Åbo. Dessutom lönar det sig att beakta undantagsarrangemang i trafiken.

Friidrottsfesten går av stapeln klockan 16.30, då herrkvalet i 400 meter häck kör igång. Därefter följer flera stjärnspäckade publikfavoritsgrenar som spjutkastning, stavhopp och släggkastning. Den officiella öppningsceremonin kör igång klockan 18.10

Det lönar sig att vara ute i tid då man tar sig till stadion. Trafiken är helt avstängd på flera mindre gator omkring idrottsparken och också de större vägarna kommer att vara stockade.

Betaniagatan, Betaniagränden, Silversmedsgränden, Tenngjutaregränden, Jungfrustigen, Samppalinnagatan och Stjälvständighetsplan stängs för allmän trafik klockan 12.

Väderleksrapporterna varnar för lite regn, så det lönar sig att klä sig både varmt och regntätt – speciellt om man sitter på läktarna utan tak.

Idrottare att hålla koll på

Flera riktiga toppnamn deltar i tävlingarna. Både hemmafavoriter och långväga gäster ska göra sitt yttersta för att utmana stadionrekord och personliga rekord.

Några plock från deltagarlistan:

Thomas Röhler, OS-guldmedaljör i spjut som stod för en riktig panginsats i Paavo Nurmi Games i fjol. Tysken utmanas av flera finländare och andra internationella toppnamn med Tero Pitkämäki i spetsen.

Renaud Lavillenie. Världsrekordsinnehavare i stavhopp. Har dominerat grenen i flera år, men fick nöja sig med silver i OS i Rio. Hånades då av den brasilianska publiken, men lär inte få ett lika kyligt välkomnande av de omtyckta Åboborna.

Minna Nikkanen och Wilma Murto. Hemmahoppen (bokstavligen) i damernas stavhopp. Kan komma med tidiga formbesked inför friidrotts-VM, som går av stapeln senare i sommar.

Wilma Murto, PNG 2016
Bildtext Wilma Murto är ett bekant ansikte i Paavo Nurmi Games.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Camilla Richardsson. Hinderlöpare som slog till med en riktig pangtid och personbästa i Prag för en dryg vecka sedan. Vasalöparen säger självsäkert att hon siktar på en ny superinsats också i Åbo: Målet är att löpa under 9.40.

David Söderberg. Vöråkastaren tar sig ann några riktiga släggbjässar också i år, då bland andra den dominante polacken Paweł Fajdek ställer sig i kastringen. Söderberg hör också till de inhemska friidrottare som vill lösa ut en biljett till friidrotts-VM.

David Söderberg
Bildtext David Söderberg poserar vid Paavo Nurmi Stadion.

Den som inte kan ta sig till Idrottsparken på tisdagseftermiddagen kan trösta sig med att Yle sänder kalaset med start klockan 19 i TV2 och på Arenan med svenskt referat av Leif Lampenius och Mikael Ylöstalo.

Diskussion om artikeln