Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentens vän: Trump överväger att sparka oberoende utredare

Från 2017
Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Mueller åtnjuter ett gott rykte. Han tjänade både under George Bush och Barack Obama
Bildtext Robert Mueller.
Bild: EPA/SHAWN THEW

En nära vän till president Donald Trump uppger att presidenten överväger att låta sparka oberoende utredaren Robert Mueller. Samtidigt ifrågasätter inflytelserika republikaner Muellers trovärdighet.

President Donald Trump funderar på att låta sparka den oberoende utredaren Robert Mueller som ska undersöka Trump-kampanjens misstänkta kopplingar till den ryska inblandningen i presidentvalet.

- Det är en möjlighet han överväger. Jag tror personligen att det skulle vara ett misstag även om jag inte tycker att det finns orsak för en oberoende utredare, sade mediechefen och Trumps långvariga vän Chris Ruddy i en intervju med PBS.

Robert Mueller utnämndes till posten som oberoende utredare efter att FBI-chefen James Comey fick sparken.

Trump har själv sagt i en intervju med NBC att han avskedade Comey på grund av Rysslandsutredningen.

”Extraordinärt oförståndigt”

Vita huset kommenterade intervjun med att säga att Ruddy enbart talar för egen del, men dementerade inte direkt uppgifterna.

Också Trumps privata advokater har sagt att möjligheten att sparka Mueller inte är utesluten.

Trots att Vita huset inte heller bekräftade uppgifterna har ledande republikaner varit snabba med att be presidenten låta Mueller fortsätta.

- Det skulle vara en katastrof. Det finns absolut ingen orsak att sparka honom. Vad har han gjort för att förtjäna det, sade senatorn Lindsey Graham.

Partikollegan senator Susan Collins kallade det i sin tur för ”en extraordinärt oförståndig handling”.

Angrepp mot utredaren

Samtidigt har ändå både inflytelserika republikanska intressegrupper och Trump-anhängare i underhuset gått till angrepp mot Mueller och ifrågasatt hans oberoende.

Flera republikaner har lyft fram att den avskedade FBI-chefen Comey och Mueller känner varandra väl sen länge.

Andra har ansett att Mueller har anlitat Trump-motståndare till utredningen och att han därför inte kan anses vara oberoende.

- Det är uppenbart att han bara har anlitat folk som är avogt inställda mot den här administrationen, sade Trent Franks, ledamot i representanthuset.

Franks, som aktivt förde kampanj för Trump under presidentvalet, kallade hela utredningen ett vettlöst spel för gallerierna och hoppades att den snart skulle upphöra.

Han gick ändå inte så långt som den tidigare republikanska talmannen i representanthuset Newt Gingrich.

Gingrich sade på twitter att det var uppenbart att Mueller inte kan vara oberoende och krävde senare att lagarna om oberoende utredare helt och hållet ska avskaffas.

Bara för några veckor sen hyllade Gingrich Mueller som rätt man för posten som oberoende utredare.

Trump kan inte direkt sparka Mueller

Presidenten har inte själv befogenheter att sparka den oberoende utredaren på grund av de lagar som ska garantera rättsväsendets oberoende.

Om Mueller ska få sparken är det vice justitieminister Rod Rosenstein som formellt måste avskeda honom.

Rosenstein utnämnde Mueller, som ledde FBI före Comey, och utnämnandet mottogs då enbart positivt i båda partierna.

Det var också Rosenstein som skrev texten som Trump-administrationen först använde för att förklara varför Comey avskedades.

I normala fall skulle den oberoende utredaren utses av justitieministern Jeff Sessions.

Sessions är ändå själv föremål för utredningen och jävade sig från alla beslut som har med den att göra.

Sessions vittnar sent på tisdag finsk tid i kongressen och kommer att ställas frågor både om sin egen roll i det misstänkta samarbetet mellan Trump-kampanjen och Ryssland och om samtalen mellan Trump och Comey.