Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wideroos: Nyval är osannolikt

Från 2017
Uppdaterad 13.06.2017 10:02.
Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos
Bild: Yle/Malin Hulkki

Före detta riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos tror att en borgerlig regering med SFP och KD är mer sannolikt än ett nyval.

Ulla-Maj Wideroos, SFP-politker och före detta riksdagsledamot säger att statsminister Sipilä har en rejäl utmaning framför sig, med många komponenter att ta i beaktande.

- Jag tror att han tänker lite på marknaden som har en förmåga att reagera på politiska komplikationer, och hur den reagerar på de olika alternativen. Han har en bred palett att fundera på.

Sipilä önskar att en ny regering kunde fortsätta arbeta utgående från det urpsprunliga regeringsprogrammet. Wideroos tror delvis att det är det vettigaste alternativet.

- Det är nog ett alternativ och kanske till och med det alternativ som ligger närmast med minsta antal förändringar. Det betyder att ett nyval skulle vara ett sämre alternativ, utgående från hans syn på vad som borde ske. Men det kommer inte att vara lätt det heller, säger Wideroos.

Man såg krisen komma

Wideroos tror att hela oppositionen har sett den nuvarande krisen som en möjlighet redan tidigare.

- Jag tror att de flesta partierna har kunnat ana att den här situationen skulle kunna uppstå. De har nog en viss beredskap att inleda förhandlingar. Jag är rätt övertygad om att när statsministern nu säger att man ska landa på ett program som är så nära det nuvarande som möjligt, så har han ganska stora utmaningar framför sig.

Den mest omdiskuterade regeringssammansättningen innehåller Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna. De nya regeringspartierna kommer inte att vilja kompromissa, tror Wideroos.

- Jag tror att både SFP och KD, men också eventuella andra partier, så har sin egna agenda, sina egna knäckfrågor och de är fler än en. De måste de på något sätt få inskrivna i ett nytt regeringsprogram, det kommer inte att gå över en natt att bilda en ny regering.

Vasa centralsjukhus inte den enda frågan för SFP

De frågor som SFP förhandlar om är enligt Wideroos sysselsättning, utbildning och vårdreformen.

- Naturligtvis finns Vasa centralsjukhus på listan, men det är naturligtvis inte den enda frågan. Jag tror inte att SFP går med i en regering med villkoret att bara den frågan löses. Det måste till mera än så, säger Wideroos.

Ansvar på riksdagen med en liten majoritet

Ulla-Maj Wideroos ser en regering med SFP och KD med som en möjlighet i en svår situation. Den konstellationen skulle nämligen ha en knapp majoritet på 101 ledamöter bakom sig.

- Det kräver en hundraprocentig närvaro av riksdagsledamöterna. Sedan har det ju visat sig om någon från regeringspartierna är borta på grund av exempelvis en utskottsresa så är lika många från oppositionspartierna borta på samma resa. Men det kräver en tuff disciplin. Närvaron i riksdagen kommer att kräva väldigt mycket.

- Jag är rätt övertygad om att den sitter de här två åren och då blir det inget nyval. Man sköter frågorna på ett sådant sätt att man håller ihop.

Enligt Wideroos är ett nyval inget alternativ, om man lyssnar till såväl presidenten som statsministern och partiordförandena.

Diskussion om artikeln