Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Halla-ahos linje lockar inte väljare - maktkuppen får smärtsamma följder

Från 2017
Uppdaterad 13.06.2017 12:57.
Sannfinländarnas nye ordförande Jussi Halla-aho vill bli utrikesminister.
Bildtext Sannfinländarnas nyvalda ordförande Jussi Halla-aho.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Både väljare och medlemmar kommer att lämna Sannfinländarna, tror professor emeritus Lauri Karvonen. Enligt honom är nischen för ett extremt nationalistiskt parti liten.

- Det är helt klart att Sannfinländarna nu tagit ett steg i en radikalare riktning, säger Lauri Karvonen, professor emeritus i statskunskap vid Åbo Akademi.

Enligt Karvonen blir det nu svårare för Sannfinländarna att framstå som ett allmänparti av det slag som före detta ordförande Timo Soini skapat. Han tror inte att den nya, mer radikala linjen kommer att attrahera särskilt många väljare.

- Sannfinländarna kommer knappast att uppnå likadana framgångar som i tidigare riksdagsval. Det finns en nisch för ett mer extremt nationalistisk parti men den nischen är inte särskilt stor.

Halla-aho är trogen sina idéer och tror att de som sådana räcker som strategi.

Karvonen förväntar sig också att en del partimedlemmar i riksdagen och inom kommunalpolitiken kommer att lämna Sannfinländarna.

- Det är sällan som det sker sådana här nästan direkta kupper inom partier och de har nog vanligen ganska smärtsamma följder.

”Många väljare återvänder till sofflocket”

Enligt Karvonen har Sannfinländarnas moderata väljare och partimedlemmar främst kommit från Socialdemokraterna och Centern. Partiet har också varit framgångsrikt i att aktivera soffliggare.

- Sannfinländarna har lockat väldigt många sådana som inte normalt brukar rösta i val. Nu kommer många av dem som trodde på Soinis variant av partiet att gå tillbaks till sofflocket och passiveras igen, uppskattar Karvonen.

Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
Bildtext Sannfinländarnas partikongress i lördags blev mer dramatisk än någon kunnat vänta sig, säger professor emeritus Lauri Karvonen
Bild: Yle/Linus Hoffman

I och med att Centern och SDP tidigare tappat anhängare till Sannfinländarna kan det enligt Karvonen också ske en viss trafik tillbaks till de partierna.

”Soinis tid är förbi”

Nyvalda ordförande Jussi Halla-aho är en kontroversiell figur inom den finländska politiken. Enligt Karvonen är hans strategi för Sannfinländarna ännu oklar.

- Han yppar inte särskilt mycket. Det är ytterst ovanligt med en partiordförande som inte håller sig framme.

Karvonen säger att Halla-aho verkar annorlunda än de flesta politiska ledare.

- Han är trogen sina idéer och tror att de som sådana räcker som strategi. Det kan vara en svår strategi som kan få följder som Halla-aho inte alls förutspått.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini håller sitt sista tal som partiordförande
Bildtext Sannfinländarnas före detta ordförande Timo Soini sitter ännu för tillfället som utrikesminister.
Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Enligt Karvonen har både ex-ordföranden Soini samt den linje han representerar marginaliserats. På veckoslutets partikongress använde Halla-aho ovanligt hårda formuleringar då han talade om att det är dags för Soini att stiga åt sidan.

- Partiet har råkat ut för en intern revolution och makten har en gång för alla skiftat. Soinis tid är förbi, summerar Karvonen.

En svart bil kör ut genom grinden till statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho sitter i bilen.

Sannfinländarna: 20 års arbete för regeringsduglighet raserat på två dagar

Halla-Ahos tid som ordförande för regeringsparti rekordkort.