Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny forskning om handtvätt: Kyligt vatten och snabb tvätt räcker för att avlägsna bakterier

Från 2017
Tvätta händerna.
Bildtext Enligt forskningen är det onödigt att använda mycket tid på att tvåla in händerna.
Bild: CandyBox Images 2012

Forskning vid det amerikanska universitetet Rutgers tillbakavisar det gamla rådet om att händerna ska tvättas med varmt vatten med en stor mängd tvål och att man ska ta tid på sig.

I regelbundna test som gjordes av 21 frivilliga testpersoner under ett halvt års tid smörjdes deras händer in med bakterier som är ofarliga för hälsan. Efter det försökte de bli kvitt bakterierna med 15-, 26- och 38-gradigt vatten.

Tiden som användes för att tvåla in händerna varierade från en sekund till 40 sekunder. Tiden som användes för att skölja händerna ingick inte. Det fanns tre olika tvålportioner, från en halv milliliter till två milliliter.

Enligt den hygienrekommendation som ges till restauranger och till livsmedelsindustrin ska vattnet vid handtvätt vara 38-gradigt. Rutgers-universitetets undersökning visar ändå att alla de tre temperaturerna var lika bra för avlägsnande av bakterier.

Fem sekunder var en för kort tid för handtvätten, men tio sekunder och kallt vatten räckte för att avlägsna samma mängd bakterier som en längre handtvätt med varmt vatten avlägsnade. Den exakta tvålmängden inverkade inte på slutresultatet.

Vetenskapligt stöd för nuvarande rekommendation saknas

Enligt professor David Schaffner som ledde undersökningen vid Rutgers-universitetet har det aldrig funnits vetenskapliga belägg för den nuvarande rekommendationen 38 grader, men många delstater i USA tolkar rekommendationen som en bestämmelse.

I fall man tvättar händerna med kallare vatten och förkortar tiden som man använder för handtvätt, leder det till betydande energibesparing och det gör också gott för händerna och huden, säger han.

Det är också tillåtet att använda sitt förnuft.

Rekommendationen som getts med fyra års mellanrum kommer att behandlas av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet nästa år.

Enligt Schaffner är det bästa rådet att vattentemperaturen är den rätta om den känns bra för en själv. Det är också tillåtet att använda sitt förnuft.

- I fall man just bytt en blöja på en baby, grävt i trädgården eller skurit rå kyckling så lönar det sig att tvåla in händerna lite mer.

Undersökningen, som publicerades i tidskriften Journal of Food Protection, visade också att personer som använder handkräm har mindre bakterier än de som inte använder handkräm. Forskarna tror att det här beror på att handkrämen reparerar torr och skadad hud som är svår att rengöra.

Ursprunglig text: Anniina Wallius / Yle uutiset

Diskussion om artikeln