Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De här politikerna fick de dyraste och billigaste rösterna i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 07:22.
Kvinna studerar valaffischer på trottoar i Borgå.
Bildtext Kandidaterna i kommunalvalet satsade väldigt olika på sina kampanjer.
Bild: Arkiv - Yle / Hanna Othman

I Borgå är det väldigt olika prislappar på en röst i kommunalvalet. Vi har tagit del av kandidaternas redovisningar av sin valfinansiering som offentliggjordes på tisdagen.

Den dyraste valkampanjen var denna gång även den som lockade flest röster. Mikaela Nylander var Svenska Folkpartiets röstmagnet i Borgå. 1 279 personer hade satt hennes nummer på röstsedeln.

De totala utgifterna för Nylanders valkampanj landade på 6 065,10 euro, vilket var överlägset mest i kommunen. Av det var 3 000 euro en donation från Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.

Stiftelsen har gjort flera stora donationer till olika kommunalvalskandidater.

Investering inför framtiden

Men stor budget kan inte alltid översättas till stort antal röster. Elin Andersson (SFP) betalade mest för de 84 röster hon fick i valet, omkring 23 euro per röst. Hon säger att hon ändå delvis räknade med resultatet.

– Jag är relativt ny Borgåbo så jag känner att det var nödvändigt att få synlighet även om jag inte blev invald. Jag ser det som en investering inför en framtida politisk karriär, säger Andersson.

Hon fick en stor del av sin finansiering från Svenska Kvinnoförbundet och Svensk Ungdom.

– Jag är tacksam för det ekonomiska stöd jag fick, eftersom jag inte skulle kunnat driva en sån här kampanj på egen hand, säger Andersson.

"Får mig att må illa"

Joakim Lybeck blev invald för De gröna och han hade en av de billigaste kampanjerna. De totala utgifterna var 5,90 euro och en röst kostade omkring två cent.

– Mitt mål var att ha en billigare kampanj än senaste kommunalval. Då var min budget sex euro.

Lybeck är mycket missnöjd med hur många politiker väljer att föra sina kampanjer.

Jocke Lybeck (De Gröna) i Borgå.
Bildtext Joakim Lybeck var bland dem som betalade minst för sin kampanj.
Bild: Yle/Katarina Lind

– Det finns sådana som tar stora summor från företag och satsar massvis med pengar. Det får mig att må illa. Jag säger hela tiden att jag representerar den vanliga människan och jag skulle skämmas om jag skulle föra en sådan kampanj, säger Lybeck.

Billigast var ändå Dan Tallbergs (Saml) och Jerker Grönqvists (SFP) kampanjer. De har båda redovisat 0 euro i utgifter.

Tiden för att lämna in sin slutgiltiga redovisning för valfinansiering gick ut den 12 juni. För tillfället är det ännu fyra kandidater som inte lämnat in en redovisning och av dessa har två inte heller lämnat in en förhandsredovisning.

Alla kommunalvalskandidaters redovisnar kan läsas på vaalirahoitusvalvonta.fi

Diskussion om artikeln