Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rättegång i Ekenäs: Mc-gäng åtalat för grov misshandel av en medlem

Från 2017
Polisbil vid tingsrätten
Bildtext Polisen övervakar tingshuset i Raseborg medan rättegången pågår.
Bild: Yle

En större rättegång mot medlemmar i ett kriminellt motorcykelgäng inleddes i Ekenäs på tisdagen(13.6). Polisen hade spärrat av parkeringen till rättshuset och de som gick in i byggnaden fick gå genom en metalldetektor.

Flera medlemmar i motorcykelgänget Cannonball MC stod åtalade för grov misshandel av en annan medlem i januari i år. Cannonball MC klassas som en organisation som sysslar med organiserad brottslighet.

Hjälpte polisen - löfte om misshandel

Offret hade enligt åtalet hjälpt polisen att utreda ett brott där en medlem i samma mc-gäng var misstänkt. Ledarna för Cannonball MC meddelade därför att offret sparkas ur gänget och han i samband med avskedandet ska misshandlas grovt samt betala 15 000 euro i avskedspeng till gänget.

Samma dag fördes offret enligt åtalet med tvång från klubblokalen Lojo till en avlägsen sandgrop i Sjundeå.

Gängmedlemmarna slog honom där först i huvudet så han tappade medvetandet. Sedan fortsatte misshandeln med sparkar och slag och till slut lämnades den medvetslösa mannen liggande på marken. Det var tre till fyra minusgrader ute den dagen misshandeln ägde rum.

Offret fick en lindrig hjärnskada, benbrott i skallen vid ögat samt andra skador.

Krav på pengar

En tid senare krävde gängmedlemmar offret på pengar. De besökte honom flera gånger på hans arbetsplats och krävde summan på 15 000 euro till Cannonball.

Offret hotades med att någons liv eller hälsa är i fara om han inte betalar.

Nio åtalade

Det är nio Cannonballmedlemmar som står åtalade, en del för frihetsberövande och misshandel och andra för försök till utpressning. Åtalen gäller också olika vapen- och narkotikabrott. Tre av de åtalade har suttit häktade sedan slutet av mars.

Åklagaren är från åklagarämbetet i Helsingfors. Han yrkar på fem år långa fängelsestraff för de fem som deltog i misshandeln. De övriga borde dömas till ett eller ett och ett halvt år långa straff.

Det har reserverats tre dagar för rättegången i Ekenäs.