Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författaren Ulf Stark har avlidit

Från 2017
Uppdaterad 15.06.2017 09:59.
Ulf Stark
Bild: Caroline Andersson

Det är med bestörtning vi emottagit beskedet att den svenska barnboksförfattaren Ulf Stark gått bort efter en kort tids sjukdom.

För finlandssvenska barnboksläsare har han varit aktuell genom sitt samarbete med Linda Bondestam i prisbelönta böcker som Diktatorn, Min egen lilla liten, Allt det här och nu senast i versboken Djur som ingen sett utom vi som nominerades för Augustpriset hösten 2016 och fick Snöbollen – priset för årets svenska bilderbok 2016.

Ulf Stark var gift med översättaren Janina Orlov.

Ulf Stark hör till de författare som genom sin fantasi och berättarglädje lyfte berättelserna högt över det vanliga. Han skydde inte livets sorgliga sidor i sina berättelser, men gjorde det med glimten i ögat och sinne för det galghumoristiska

Ulf Stark var född 1944 i Stureby i Stockholm och fick sitt genombrott med ungdomsromanen Dårfinkar & Dönickar. Han räknas som en av Sveriges främsta barn och ungdomsförfattare med vemodigt humoristiska böcker som Kan du vissla Johanna och den självbiografiskt färgade berättelsen Min vän Percys magiska gymnastikskor.

Författarskapet inleddes med diktsamlingen Ett hål till livet 1963 och kom att omfatta närmare hundra böcker för vuxna, barn och ungdom som översatts till ett trettiotal språk. Ulf Stark har också arbetat med att skriva manus till pjäser på Dramaten bland annat till tv-pjäsen Herr von Hancken byggd på Hjalmar Bergmans roman från 1920. Han var ledamot av Svenska barnboksakademin.

Ulf Stark har genom åren tagit emot flera priser både i Sverige och utomlands, såsom Nils Holgersson-plaketten, Astrid Lindgren-priset, Deutscher Jugendliteraturpreis och Augustpriset.

För det stora flertalet är han även känd för samarbetet med författaren Moni Nilsson Brännström genom sitt manus till den kritikerrosade succéfilmen Tsatsiki, morsan och polisen.

Artikeln kompletterades med uppgifter om antalet utgivna böcker 15.06.

Diskussion om artikeln