Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mumin-Rabbe har flyttat till Västanfjärd

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 08:59.
Rabbe Smedlund vid Lillholmen.
Bildtext Rabbe Smedlund trivs bra på Lillholmen.
Bild: Yle/Lina Frisk

Årets sommargäster har hittat sin plats på Lillholmen och njuter av lugna dagar vid vattnet. Rabbe Smedlund är speciellt imponerad över traktens gästvänlighet.

Lillholmen ligger på en sluttande tomt precis intill vattnet. Även om regnet öser ner över den grönskande gården, verkar vädret inte beröra skådespelaren Rabbe Smedlund. Till skillnad från många andra föredrar han försommaren trots det ostabila vädret.

- Jag tycker om att följa med naturen. När vi kom hit den 17 maj fanns det bara små mössöron på träden och björkarna. Sen kom lite värme, och regn som hör sommaren till, och plötsligt exploderade hela naturen och allting började blomma.

Varje år delar Svenska Folkskolans vänner ut två sommarvistelser på Lillholmen i Västanfjärd. Stipendierna går åt en kulturarbetare och en bibliotekarie som får bo på gården två månader var. I sommar är det Smedlunds tur att tillsammans med sin man Bosse njuta av det lugna skärgårdslivet.

- Jag hörde om det här stipendiet via en gammal kollega som bodde här för två år sen. Jag tyckte att det lät jättetrevligt när hon beskrev hur skönt det var här, speciellt nu under försommaren då fågellivet och naturen vaknar till liv.

Vardagsrummet på Lillholmen.
Bildtext Vardagsrummet i huset på Lillholmen. De äldsta delarna av huset är byggda på 1600-talet.
Bild: Yle/Lina Frisk

Målet med sommarvistelsen är främst att njuta av pensionärslivet och bekanta sig med trakten. Under dagarna har de bland annat besökt hembygdsmuseet Sagalund och gjort en utflykt till Söderlångvik. Smedlund säger att det händer ganska mycket om man vill, och orkar delta i olika evenemang.

- Vi är här för att ta det lugnt. Men jag tror nog att jag kommer att ta med mig någonting härifrån som jag kommer att ha användning för i framtiden.

Han är hemma från Österbotten och har bott i Helsingfors ända sen han började studera vid Teaterhögskolan. Han har ingen tidigare koppling till trakten förutom en god vän som bor i Västanfjärd. Hans första månad som ortsbo har varit en väldigt positiv upplevelse.

- När man går omkring hälsar alla på en och stannar upp för att tala. Alla är genuint intresserade och man knyter nya kontakter. Här får man hjälp med allt och inget är omöjligt ifall man vet vem man ska vända sig till. Allt ordnar sig.

Aldrig en riktig pensionär

Smedlund jobbade senast på Svenska Teatern och är numera egentligen pensionär. Men om erbjudandet är tillräckligt lockande får lugna pensionärsdagar ge vika.

- Det positiva med mitt yrke är att man aldrig blir pensionär. Förstås beror det på den mån man får erbjudanden, men det har jag nog haft. Jag bestämde mig då när jag gick i pension att om det kommer, och när det kommer, något som verkar som ett utmanande och intressant jobb, då gör jag det gärna.

Rabbe Smedlund går över gräsmattan på Lillholmen.
Bildtext Rabbe Smedlund tycker om att följa med naturen under försommaren.
Bild: Yle/Lina Frisk

I höst har han inga fastslagna planer. Ifall inget tillräckligt intressant fortsätter han njuta. En utmaning, beskriver Smedlund, är ett jobb som medför något nytt. Med 40 års erfarenhet som skådespelare har han gjort det mesta inom branschen. Men dörren står alltid på glänt för nya och utmanande erbjudanden.

- Jag har egentligen inte någon konkret dröm kvar att uppfylla. Jag har gjort en massa olika saker både på svenska och finska och jobbat på flera teatrar. Det är svårt att beskriva vad som gör en produktion utmanande. Det är något med när man får ett manuskript framför sig och börjar läsa och märker att det vekar trevligt. Det beror ju också på de människor man jobbar med.

Film eller teater?

- Teaterscenen är nog mera hem för mig. Jag tycker alltid det är lika spännande att möta levande publik, och så tycker jag om repetitionsperioden. Man håller på och söker och letar och jobbar tillsammans och kommer fram till något. Det är spännande.

Mumindalen fortfarande varmt om hjärtat

För den stora allmänheten är Smedlund speciellt känd för sin röst. Han gjorde den finskspråkiga rösten för Mumin i den japanskproducerade muminserien I Mumindalen i början av 1990-talet. Fortfarande hajar människor till när de hör honom tala.

- Ibland säger människor ”det är någonting som låter så bekant” när de hör min röst, speciellt människor som vuxit upp med Mumin. Det är alltid roligt att höra.

På Lillholmen är sängarna i sovrummet bäddade med Muminlakan. Smedlund säger att han fortfarande känner ett starkt band till Muminkaraktären.

- Hela muminvärlden och atmosfären tilltalade mig då, och tilltalar mig fortfarande i dag. Dörrarna är alltid öppna, alla är välkomna. Det fascinerar mig. Att barn fortfarande tycker om Mumin är ett bevis på att historierna håller. Tidens tand har inte tagit dem.

Sovrummet på Lillholmen. Sängen är bäddad med Muminlakan.
Bildtext Sängarna på Lillholmen är bäddade med Muminlakan.
Bild: Yle/Lina Frisk

Det har gjorts en ny version av den numera klassiska Muminserien. I den uppdaterade versionen har man bland annat bytt ut rösterna och uppdaterat språket. Smedlund är skeptisk till den nya versionen.

- Jag förstår inte riktigt vad det innebär att uppdatera ett språk. Jag vet inte vad Tove Jansson skulle tycka om att hennes språk uppdateras. Det är ungefär som att be en levande författare som har skrivit en roman för 20 år sen, att skriva om den. Det håller inte riktigt i mina öron. Jag har inte sett de nya avsnitten ännu. Men säkert kommer jag göra det snart av pur nyfikenhet.

Diskussion om artikeln