Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson: De senaste dagarna en finländsk version av House of Cards

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 14:07.
Yle Nyheter: Anna-Maja Henriksson: "Ett finländskt House of cards" - Spela upp på Arenan

De senaste dagarna har varit en finländsk version av House of Cards. Vi har fått se att politik är det möjligas konst, säger SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson.

- Vi har sett förra partiledaren Timo Soini överge sitt eget parti, någonting som han ännu för tio dagar sedan lät förstå är omöjligt, ett svek.

- Vi har sett att ett populistiskt parti kan bli två populistiska partier, säger Henriksson.

Hon säger att hon är väldigt glad över att statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) valde att sätta ner foten mot Sannfinländarnas nya partiledning.

- Jag lyssnade väldigt noga på deras tal om hur viktig värdegrunden är och på deras tal om att Finland har en klar linje i EU-politiken. Jag hoppas att det som sades i går också gäller för den sittande regeringen i framtiden.

Henriksson säger att det är en liten överraskning att Timo Soini ingår i utbrytargruppen och att man får intrycket av att manuskriptet redan var skrivet.

- Jag ser ändå inte att det kommer stora ändringar i värdefrågorna för det nya alternativet. Sampo Terho och Jussi Halla-aho är väldigt lika.

SFP hade en agenda inför eventuella regeringssonderingar

SFP verkar ha övergett tanken på regeringsmedverkan för den här gången.

Under SFP:s presskonferens i dag sade Stefan Wallin att partiet hade en agenda för eventuella regeringssonderingar.

- Men politik är en oförutsägbar gren.

Anna-Maja Henriksson konstaterar att om det hade behövts så skulle SFP gärna gått ordentliga förhandlingar om regeringssamarbete.

- Fulljour i Vasa skulle inte ha räckt till. Det var en total missbedömning av vår politik i medierna. Vi är ett allmänt parti med bred agenda. Medierna har framställt det som om Vasajouren hade varit det avgörande för SFP, säger Henriksson.

På frågan om SFP skulle vara redo att att ingå i en regering med den sannfinländska utbrytargruppen svarar Wallin att det är en hypotetisk fråga.

(FNB, Yle)

Diskussion om artikeln