Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pojoviksbron stängd för nattreparationer på onsdag och torsdag

Från 2017
Pojoviksbron i Ekenäs.
Bildtext Broklaffen måste vara uppe medan man utför det nattliga reparationsarbetet på Pojoviksbron i Ekenäs.
Bild: Yle/Marica Hildén

Bron över Pojoviken i Ekenäs kommer att vara avstängd för trafik två nätter. Om utryckningsfordon behöver ta sig över sundet, så tar det två minuter att få ner bron.

Bron är avstängd mellan den 14 juni klockan 23 och 15 juni klockan 6 och mellan den 15 juni klockan 23.30 och 16 juni klockan 6.

Ursprungligen hade staden meddelat att bron stänger redan klockan 22 båda dagarna, men beslutet ändrades med anledning av teaterföreställningarna i Harparskog som sammanfaller med reparationsarbetet.

Det är frågan om två nätter i rad som man måste köra en 45 kilometer lång omväg via Pojo och Karis för att ta sig över sundet.

Brons klaffdel måste vara uppe för att man ska kunna utföra det nattliga reparationsarbetet, vilket betyder att ingen trafik kan köra över bron. Båttrafiken är samtidigt avstängd.

Räddningsverket i beredskap

På räddningsverket är man förberedda på eventuella nödsituationer.

- Brandkåren, både den ordinarie och frivilliga, samt akutvården är medvetna om situationen och har fått anvisningar, säger Toni Sohkanen, som är jourhavande brandmästare under onsdagsnatten vid Västra Nylands räddningsverk.

Om någonting skulle hända under natten så ringer man brovakten och meddelar att utryckningsfordon behöver köra över. Det tar ungefär två minuter att få ner bron. På den frivilliga brandkårens sida har beredskapen inte höjts.

Teaterpremiären i Harparskog ställer till det

Teaterpjäsen Okänd Soldat har generalrepetition på onsdagen och premiärföreställning på torsdagen. Det här var orsaken till att reparationsarbetets början fick skjutas framåt under kvällen.

- Teaterarrangörerna har en egen räddningsplan, vilken tas i beaktande om någonting skulle hända under föreställningen, berättar Sohkanen.

Bullarna blir ändå färska

Bagaren Kim Holmberg som bor i Tenala försäkrar ändå att bullarna blir färska på torsdagsmorgonen. Han tänker övernatta på rätt sida av bron, så att han kan stiga upp klockan fyra på morgonen i normal ordning.

Det har meddelats om avstängningen på Raseborgs stads hemsida, samt Facebooksida.