Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henry Wiklund: Vi kräver ingen redovisning av kandidater och invalda

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 10:25.
En stor kaffetermos och engångsmuggar med SFP-logo, mjölk och småbråd på ett litet trädgårdsbord, höstlöv i bakgrunden.
Bildtext Många koppar kommunalvalskaffe bekostades av Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.
Bild: Yle/ Veronica Montén

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland är generös i sin valfinansiering. Vissa invalda har fått mera pengar än de lyckats använda för kampanjarbetet, men stiftelsen vill inte ha pengarna tillbaka.

Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland hade en betydande roll i att finansiera kandidater - de flesta från SFP - i kommunalvalet med intressen i Svenskfinland.

Den här veckan har invalda och suppleanter redovisat för sin valfinansiering. Enligt de siffrorna uppgick stiftelsens stöd till 130 000 euro när man ser på organisationers bidrag.

Pengar till övers

En del synliga profiler fick till och med mera pengar än de hann använda. Jan-Erik Enestam (SFP) i Kimito använde inte ens hälften av ett bidrag på 3 000 euro. Jörn Donner (SFP) fick 9 000 euro av tre bidragsgivare, men hela 3 000 euro blev oanvänt.

Jag frågar Donner vad han tänker göra med det som blev över.

- Jag har inte haft något med det ekonomiska att göra till valfinansieringen. När jag ställde upp som kandidat meddelade jag att jag inte satsar ett cent på det. Om någon vill satsa så är det fritt fram. Jag har inte rört vid några pengar.

Men du har redovisat för din finansiering?

- Nej, jag var tvungen att skriva på papperet men jag tittade inte på vad det innehöll, säger Donner.

På SFP:s kontor säger partisekreteraren Fredrik Guseff att det är en medarbetare som, undantagsvis, har skött om Donners kampanj.

- Har det blivit pengar kvar där så betalas de tillbaka, säger Guseff.

Men Henry Wiklund, styrelseordförande på Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland, säger att stiftelsen inte kräver uppföljning eller redovisning av dem som fått stöd.

- Jag har inte kännedom att man skulle ha gjort valkampanj med penningsöverskott.

Inga direktiv till invalda

Enligt Wiklund är stiftelsens uppdrag att främja representationen i förvaltningen och "ur den synpunkten har man träffat ganska rätt".

Hurdana förväntningar har ni på dem som fått stöd?

- Inte är vi ju där på något sätt och ska dirigera politiken. Har man kommit över tröskeln med sin ansökan till stiftelsen så agerar man ju därefter i enlighet med sin övertygelse som folkvald. Inte har vi någon kontakt med kandidater eller invalda när valet är förbi, säger Wiklund.

Om inte ni har förväntningar, varför sysslar ni med bidragen?

- Jag sa inte att vi inte har förväntningar, jag sa att vi inte har kontakt med dem efteråt. Det är klart att vi inte vänder ryggen mot det arbete som görs i offentliga sektorn, säger Wiklund.

Lite egna pengar

Donner la inte ner några egna pengar på kampanjen, och det gjorde inte heller Marcus Rantala eller Eva Biaudet, båda från SFP. Rantalas budget var nästan 30 000 euro, Biaudets kring 20 000.

Vänsterns Li Andersson betalade så gott som hela kalaset själv med en budget på 5 000 euro.

Diskussion om artikeln