Hoppa till huvudinnehåll

Sport

17-åriga supertalangen Purola överlägsen Europaetta efter ny rekordslakt

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 05:24.
Samuel Purola
Bildtext Samuel Purola löpte fantastiska 10,33 i Åbo.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Samuel Purola har med dunder och brak slagit sig in bland Finlands största sprinterlöften genom tiderna. 17-åringen sprang nya finländska rekord och in som överlägsen Europaetta i åldersklassen i Paavo Nurmi Games.

Oho.

Efter 10,35 redan i försöksheaten på 100 meter i Paavo Nurmi Games vet Samuel Purola inte riktigt vad han ska tycka. En strålande tid i kyliga Åboförhållanden och nytt personbästa med nio hundradelar.

Detta trots att starten var till och med sämre än vanligt.

– Spikskon fastnade och jag tappade lite balansen, men slutet kom bra, konstaterar Purola som i fredags sprang personligt rekord 10,44 i Lahtis.

– Det var ungefär såna här tider jag var ute efter, det var såpass mycket motvind i Lahtis. Jag tror det fortfarande finns möjlighet att kapa ganska mycket bort från det här.

Nytt rekord i finalen

Medan Purola pratar med en hop journalister klarnar det att tiden räcker till kvällens final. Gå och släng nåt varmt på dig, ropar ex-sprintern och nuvarande träningschefen Hannu Hämäläinen från läktaren.

Sagt och gjort. Purola försvinner för en stund – och återvänder när det blir dags för final. Väl där förbättrar han rekordet ytterligare.

Uleåborgslöftet löper 10,33 och slutar sjua bakom några internationella toppnamn. Turken Ramil Guliyev vinner med personliga rekordet 10,02 före sydafrikanerna Henricho Bruintjies (10,06) och Emile Erasmus (10,13).

– Det var lite tvärtom från försöken. Starten funkade jättebra jämfört med min vanliga nivå, men kanske krutet var lite bränt på slutet, benen kändes tunga, säger Purola som även löpte stafett i Åbo.

– Faktiskt roligt med flera hårda ryggar framför, det sporrar att se var man mäter sig. Inte skulle tiden vara såhär bra om jag löpt ensam, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

Hartonens rekord intresserar

Med 10,33 är Purola överlägsen Europaetta i U18-klassen och trea i världen bakom två amerikanska juniorer. Tiden är nytt finländskt rekord i både 17- och 19-årsklassen.

Purola är nu den femte snabbaste löparen genom tiderna i Finland. De två toppnamnen Tommi Hartonen (10,21) och Markus Pöyhönen (10,23) sprang inte ens under elva sekunder i Purolas ålder.

– Nog tror jag att jag i sommar kommer åtminstone ner i trakten kring 10,25. Inte börjar jag lova ett finländskt rekord ännu i år, men med lite värme och bra vindar kan jag komma nära.

– Jag måste ändå försöka behålla lugnet och hålla fötterna på jorden. Vi är ju bara i början av säsongen, och tolv grader som här är inte direkt optimalt för sprinterlöpning, så vi är på väg uppåt.

Samtliga reslutat från Paavo Nurmi Games hittar ni här.

Diskussion om artikeln