Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lovande inledning av Söderberg: "Jag är helt i tidtabellen"

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 05:25.
David Söderberg i släggringen
Bildtext David Söderberg blev en dryg meter från VM-gränsen.
Bild: Lehtikuva

Släggkastaren David Söderberg fick upp 74,89 i sin första tävling för säsongen. Det räckte till en sjunde plats i Paavo Nurmi Games. Pawel Fajdek kastade 82,40 och tog en överlägsen seger.

David Söderberg har i sommar gjort ett medvetet val att inte tävla speciellt mycket. Han valde att starta säsongen först ikväll vid Paavo Nurmi Games i Åbo.

Stadion i Åbo är ett ställe där Söderberg trivs – förra året kastade han karriärens näst längsta kast i just Paavo Nurmi Games. Även den här gången gjorde han riktigt bra ifrån sig i Idrottsparken och slutade sjua med 74,89.

– Jag är helt i tidtabellen, säger Söderberg efteråt till Yle Sporten. Jag har hela tiden sagt att jag vill vara i form i augusti och kasta mina längsta bågar då.

– Det är onödigt att komma hit och igen kasta årsbästa här. Hellre gör jag det i augusti, säger den erfarna mästerskapskastaren som har siktet inställt på VM i London i augusti.

Styvnade till i kylan

Söderberg fick upp 74,89 i sitt första tävlingskast för säsongen. Det blev också hans längsta kast i tävlingen. Söderbergs övriga mätta kast var 72,54, 73,02 och 71,88. Resultatet är en dryg meter från VM-gränsen.

– Det var en ganska lugn och sansad säsongsöppning, jag fick släggan i rätt bana och ett bra sug på slutet. Andra kastet lade jag ”kaikki peliin” och drog sönder det, och från och med tredje började jag bli lite kall i kroppen, jag styvnade till.

– Jag skulle velat öka lite från det första kastet. Men ändå en bra start med tanke på vilket väder vi haft i Finland i vår, säger Söderberg som i Åbo fick tävla i tolvgradig ”värme”.

Spänner sig fortfarande

Söderberg hade en jobbig höst. Han insjuknade bland annat i harpest och tappade sju kilogram i vikt. Han hade bara sex kastträningar bakom sig utomhus inför säsongspremiären.

– Jag är inte orolig. Första tävlingen är alltid första tävlingen, fast jag hållit på så länge är det alltid spännande att tävla, konstaterar 37-åringen som härnäst drar på sig tävlingsdräkten i lag-EM i Vasa på midsommaren.

Världsettan Pawel Fajdek avgjorde tävlingen redan i den första omgången. Polacken slog till med 81,85 och förbättrade det till 82,40 i den sista omgången. Det är nytt världsårsbästa.

Fajdek vann med nästan sex meter före landsmannen Wojciech Nowicki. Det här var femte tävlingen i rad den här säsongen som Fajdek kastade över 80 meter.

Samtliga resultat från Paavo Nurmi Games hittar ni här.

Diskussion om artikeln