Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sandblom med fem lager kläder på: ”Hjälper inte att hänga läpp”

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 05:25.
Linda Sandblom, Paavo Nurmi Games 2017.
Bildtext Linda Sandblom hade två goda försök på 188 i Paavo Nurmi Games.
Bild: All Over Press

Jag vet att jag är där och snusar på mina rekordhöjder, säger Linda Sandblom efter nytt inhemskt årsbästa i ett kyligt Paavo Nurmi Games. Nu längtar Hangöhöjdhopparen efter sommarvärmen.

179 i Karis för en dryg vecka sedan, 183 I Lahtis i fredags, 184 i Åbo på tisdagskvällen.

Linda Sandblom är fortfarande en bit från sina finländska rekordhöjder, men riktningen är den rätta. I Paavo Nurmi Games hade hon dessutom två riktiga bra försök på 188.

– Så är det ibland. Nog harmar det såklart, men jag gjorde ändå säsongsbästa i tolv plusgrader, så inte har jag något att klaga på, säger Sandblom till Yle Sporten.

Varför kom inte 188?

– Jag spände mig för mycket. Det var för kallt och då blir hoppningen inte så avslappnad som den kanske skulle vara om det var plus 20 grader.

Nära rekordform

Sandblom berättar att tävlingarna innebar ett tydligt framsteg, framför allt ansatslöpningen fungerade klart bättre än tidigare i sommar. Fysiken har utvecklats i vinter men tekniken kräver fortfarande finslipning.

– Speciellt när det är plus 12 grader och regn är det nog ganska svårt att få ut det, men det kommer bara man litar på sig själv lite mer, säger 27-åringen som är hyfsat nöjd med säsongsstarten.

– Jag hade kanske önskat mig lite mera resultatmässigt, men det hjälper inte att hänga läpp, man måste bara se framåt. Det blir bara jobbigare om man gräver ner sig i det här skedet.

Linda Sandblom, OS 2016.
Bildtext Sandblom har hoppat i EM, OS och inomhus-EM under det senaste året.
Bild: EPA / All Over Press

– Känningarna i kroppen är goda och allt har tekniskt sett gått framåt för varje tävling, vilket är positivt. Jag vet att jag går framåt hela tiden – det är huvudsaken. Resultaten kommer när de kommer.

Vad skulle du ha i kroppen om förhållandena var optimala?

– Vi såg ju i dag att 188 inte var långt ifrån, så nog vet jag att jag är där och snusar på mina rekordhöjder, säger Sandblom som hoppade finländskt rekord 193 förra sommaren.

Vad tänker du om VM-gränsen 194?

– I det här vädret känns den kanske lite längre borta, men det är över en månad innan jag behöver ha den gjord, så det är helt lugnt fortfarande.

Hoppas på sommarvärme

Linda Sandblom väljer att tävla flitigt i inledningen av säsongen för att hitta rätt rytm i hoppningen. Härnäst blir det Elittävlingar i Kuortane på lördag.

– Det enda jag hoppas på är att det skulle bli lite mer plusgrader, 15 i alla fall.

Hur mycket längtar du efter sommarvärmen?

– Just nu mycket, när jag står här med fem lager kläder på, avslutar hon med ett skratt.

Diskussion om artikeln