Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kjell Westö ville egentligen bli musiker

Från 2017
Kjell Westö
Bildtext Kjell Westö läser utdrag ur sina verk på kammarmusikfestivalen Musik vid havet
Bild: Yle/ Sofie Gammals

Kjell Westös stora musikintresse lockar honom till evenamang där musik och litteratur kombineras. Torsdagen den 15.6 inleds kammarmusikfestivalen Musik vid havet och Westö kommer att läsa utdrag ur sina verk mellan musikstyckena på öppningskonserten Ett hundraårigt Finland.

Det händer inte så ofta att musik och litteratur kombineras, med då det händer vill Westö mer än gärna medverka.

Vad publiken kommer att få höra av Westö på festivalen Musik vid havet är ännu oklart, det blir en överraskning. Men vad han kan avslöja är att det handlar om Finland och klassisk musik.

Jean Sibelius
Bildtext På Musik vid havet spelas bland annat musik av Jean Sibelius. Vad Kjell Westö framför är en överraskning.
Bild: Daniel Nyblin

En populärmusiknörd som gillar klassisk musik

Westö har en väldigt djup kärlek till musik och har lyssnat på allt från pop, schlager och folk till jazz och klassiskt. Själv spelar han i två coverband som spelar pop och rockmusik.

Han skriver mycket om populärmusik i sina romaner och har rykte om att vara en populärmusiknörd. Vad många inte vet är att också klassisk musik ligger honom nära hjärtat.

I sin ungdom besökte Westö ofta, tillsammans med sina föräldrar, klassiska konserter. Och när han gick i gymnasiet köpte han inte endast skivor med pop och rockmusik, utan köpte också klassisk musik.

- Jag har nog en bakgrund som ivrig lyssnare, säger Westö.

När jag var yngre kunde jag få en tanke om att jag ville skriva en berättelse som klingar som ett Schubert Impromptu.

Kjell Westö

Musiken har alltid varit en viktig inspirationskälla när Westö skriver, men idag tänker han inte på musik på samma sätt som han gjorde i de yngre dagarna. Förr uppstod tankar om att skriva berättelser utgående från ett sound i en poplåt eller utgående från hur ett verk av Schubert klingande.

- När jag var yngre kunde jag få en tanke om att jag ville skriva en berättelse som klingar som ett Schubert Impromptu.

Musiken hänger alltid med

Musik är väldigt viktigt för Westö och han berättar att om han hade haft den sortens talang så hade han valt musik som konstform istället för litteratur. Men musiken hänger istället alltid med i hans böcker.

Han konstaterar att fast han inte tänker på att han skriver om musik dyker det ofta upp i hans romaner. När en roman är klar märker han att det finns ett band eller en orkester av något slag.

Min kärlek till musik har ett sådant djup att jag ibland tänker att om det inte fanns musik i världen så skulle jag inte ha skrivit mina romaner.

Kjell Westö

- Min kärlek till musik har ett sådant djup att jag ibland tänker att om det inte fanns musik i världen så skulle jag inte ha skrivit mina romaner.

Diskussion om artikeln