Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Är jag porrimpotent?

Från 2017
en ung man som sitter ute och lutar mot en vägg och ser bekymrad ut
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Hej, kan jag lida av så kallad porrimpotens? Har haft svårt att få stånd med riktiga tjejer men har inga problem när jag ser på porr. Jag är 20 år gammal och har runkat dagligen till porr i fem års tid.

Någonting ligger det nog i det här och eftersom du får stånd med porr så är det i alla fall inget fysiologiskt fel på dig, utan problemet sitter nog mellan öronen. Det är något helt annat att titta på porr och få stånd och runka till porr än att ha sex med en annan människa. Det kan vara så enkelt att när man är ensam med porren så känns det tryggt och det finns inget att vara nervös för och därför är det lätt att få stånd, men sedan när du är tillsammans med någon annan och är nära så kanske det blir prestationsångest, du spänner dig och därför reagerar kroppen så.
Det finns undersökningar som visar att om man tittar på porr allt för mycket så kan det också påverka den egna förmågan till att fantisera och att göra en upphetsad utan porren. Man kan så att säga bli lite beroende av porren och de synintryck porren ger. Därför skulle mitt tips till dig nu vara att hålla en liten paus från porren. Försök låta den egna fantasin flöda iväg och masturbera utan synintrycket. Då kan det hända att det också blir lättare tillsammans med någon tjej.

Hälsningar,
Anna Kolster, sexualterapeut

Diskussion om artikeln