Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frustrerad Kristian Bäck: Inte har man annat att skylla på än sig själv

Från 2017
Kristian Bäck, Weinheim 27.5.2017.
Bildtext Kristian Bäcks avstamp fungerar inte för tillfället.
Bild: Beautiful Sports / All Over Press

Förra årets längdhoppssensation Kristian Bäck har tekniska problem han aldrig lidit av tidigare. Åttametershoppet finns i kroppen – nu gäller det att klämma ut det.

I stortävlingsdebuten i EM i Amsterdam i fjol blev Kristian Bäck bara två centimeter från medalj. 19-åringen var finalfältets yngsta deltagare och slog alla med häpnad.

Det personliga rekordet förbättrades med nästan en halv meter till 795 och det enda som saknades var drömgränsen åtta meter.

Succésäsongen har gett nya förutsättningar att fokusera på längdhoppet.

– Ekonomiskt har det hjälpt mycket. Man kan satsa fullt ut på idrotten och har lagt så mycket tid på det här. Därför harmar det att man inte kan prestera på tävlingar, suckar Bäck.

Kristian Bäck
Bildtext Bäck tror fortfarande det kan lossna när som helst.
Bild: Anssi Mäkinen/SUL Arkisto

Yle Sporten träffar Vasahopparen efter säsongens andra tävling i Paavo Nurmi Games i ett kylslaget Åbo på tisdagskvällen. Resultatet blev 755, två centimeter kortare än i säsongspremiären i Tyskland den 27 maj.

– Det var inte vad jag hade förväntat mig. Kylan kanske påverkade lite, men man är van när man bor i Finland. Inte har man annat att skylla på än sig själv, tekniken var dålig. Den höll inte alls.

– Formen börjar vara bra men jag fick det bara inte att funka i dag. Och inte fick de andra heller, syftar Bäck på den något blygsamma resultatnivån i längdgropen.

”Åtta meter finns i kroppen”

Bäck har tillsammans med tränarföräldrarna Mikael och Natalia ändrat på ansatslöpningen sedan förra säsongen. Inomhussäsongen stördes av skadeproblem men nu är det bara tekniken som brister.

– Vintern gick åt skogen med alla skador, men våren har gått bra. Jag har varit skadefri hela våren och början av sommaren. På träning har hoppen funkat men tävling är alltid tävling.

– Jag kör nu början av ansatslöpningen lite hårdare och kommer också hårdare mot plankan vilket gör det svårare att göra avstamp. Jag har aldrig förr haft problem med det här.

Kristian Bäck, läger i Portugal, våren 2016.
Bildtext Bäck hoppar följande tävling i Tyskland på fredag.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Du verkar frustrerad?

– Nå, borde jag vara glad då, svarar han med ett snett leende. 755 är ju egentligen inte ett resultat, det är något alla kan hoppa. Jag hade förväntat mig där runt åtta meter, och om hoppet hade stigit skulle jag säkert kommit nära.

– Åtta meter finns i kroppen. Allting har gått framåt fysiskt och snabbheten är bättre, då är det väl också naturligt att man borde hoppa längre. Men man måste träffa också, inte är det bara att hoppa. Det är lite svårare än så.

Siktar på U23-EM-medalj

Men Kristian Bäck har allt annat än gett upp. Fullträffen kan komma när som helst. Kanske redan i Dessau i Tyskland på fredag.

– Vi får se om tekniken funkar där, säkert blir det bättre tävling för tävling. Jag är helt säker på att det kommer. Det finns nog där, man måste bara få till det. Det blir nog bra ännu.

Kristian Bäck, Sverigekampen 2016.
Bildtext Seniormästerskapsdebuten i EM i Amsterdam i fjol var strålande.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Lag-EM i Vasa på midsommaren får Bäck troligen glömma eftersom Paavo Nurmi Games fungerade som uttagningstävling och inhemska statistikettan Kristian Pulli var bästa finländare med 771.

Ett åttametersskutt i Tyskland kunde möjligen ändra på situationen, men högst sannolikt får Bäck följa med hemmatävlingarna från läktarplats. Som tur bjuder sommaren på fler chanser att visa upp sig.

I fjol var Bäck statistiktvåa bland tidigast 1995-födda européer som har deltaganderätt i U23-EM i Polen i juli. Han blänger även på den stenhårda VM-gränsen 815 till London.

– Jag riktar blickarna mot U23-EM, där vill jag ha medalj. Och om formen är bra där, så varför inte London.

Diskussion om artikeln