Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Människorättsorganisation kritiserar Fifa i ny rapport – 17 dött inför fotbolls-VM 2018

Från 2017
Stadionbygge inför fotbolls-VM 2018.
Bildtext Stadionbygge inför fotbolls-VM 2018.
Bild: Stanislav Krasilnikov / TASS / All Over Press

Det internationella fotbollsförbundet Fifa och den ryska staten har inte gjort något åt de problem som uppstått på byggarbetsplatserna inför kommande fotbolls-VM, skriver Human Rights Watch i sin nya rapport.

Människorättsorganisationen HRW publicerade sin rapport på onsdagen. I rapporten kritiseras både Fifa och den ryska staten i hårda ordalag för de dåliga arbetsförhållandena vid flera stadionbyggen.

Enligt rapporten ska arbetare i sex olika ryska städer inte blivit betalda i flera månader och arbetare ska ha tvingats arbeta i sträng köld utan pauser. Rapporten uppger att 17 personer ska ha dött under byggarbetet inför turneringen.

– Fifa har sagt att de värnar om mänskliga rättigheter i sin verksamhet. Det påståendet prövas nu i Ryssland, och de imponerar inte, säger Jane Buchanan från Human Rights Watch.

Fifa säger i sin respons att rapporten inte ger en verklig bild av sanningen, som Fifas inspektörer skulle ha noterat. Fotbollsförbundet berättar att flera oberoende inspektörer har granskat arbetsförhållandena. Fifa påpekar också att det yttersta ansvaret ligger hos de ryska myndigheterna.

Myndigheterna försvårade HRW:s arbete

Human Rights Watch risar också de ryska myndigheterna. Enligt rapporten ska myndigheter medvetet ha försvårat organisationens arbete och en medarbetare arresterades i Volgograd. Flera arbetare hade inte vågat tala ut om problemen, eftersom de hotats till tystnad.

Fifa och Ryssland förbättrade övervakningen av arbetsförhållandena i fjol, men Human Rights Watch har inte fått ta del av dessa rapporter.

– Fifa måste publicera den information de sitter på. Det här är ett ypperligt läge för förbundet att visa att man på riktigt vill vara en öppen organisation, säger Buchanan.

Fotbolls-VM i Ryssland börjar den 14 juni 2018.

Källor: STT, AFP, SVT Sport

Diskussion om artikeln