Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skypo: Terrorhotet mot Finland har ökat

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 13:45.
Antti Pelttari
Bild: Lehtikuva

Skyddspolisen har gett sin färska bedömning om terrorhot, och man konstaterar att terrorhotet har ökat.

Skyddspolisen har fått information om planer och projekt kopplade till terrorism som är allvarligare än tidigare.

Enligt Skypo har en del personer som åkt från Finland nått viktiga positioner inom terrororganisationen IS och de har omfattande nätverk inom organisationen.

- Terrorhotet är allvarligare än förut. Det har förstärkts av att Finlands profil har förstärkts i den radikalislamistiska propagandan, och att av vissa personer starkare än förut är kopplade till terroristisk verksamhet, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Att Finlands profil har förstärkts betyder att Finland allt oftare nämns vid namn i Islamiska statens propaganda, som en del av den koalition som bekämpas IS ideologi.

Skyddspolisen skärpte hotbilden senast år 2015, då konstaterades hotet vara på en låg nivå. Före det var bedömningen "mycket låg".

Nu har Skyddspolisen tagit i bruk en skala i fyra steg, på den bedöms hotet vara antingen "lågt", "förhöjt", "högt" eller "mycket högt".

Idag bedömer Skypo att hotet är "förhöjt".

"Finland är inte längre okänt"

- Förändringen är historisk. Tidigare var Finlands profil neutral och okänd. Nu presenteras Finland allt oftare som en del av fiendebilden. Propaganda riktas också mot Finland, ibland även på finska, säger Pekka Hiltunen, specialforskare vid Skyddspolisen.

Skyddspolisen bedömer att det finns ungefär 350 personer i Finland som är gynnsamt inställda till olika slags terrorism.

De här personerna är nödvändigtvis inte sådana som potentiellt utför attacker, bland dem kan också finnas sådana som stöder terrororganisationer.

Skyddspolisen räknar med att den här gruppen ytterligare växer.

Samtidigt är mångas kopplingar till terroristisk verksamhet allt direktare och också allvarligare. Enligt Skyddspolisen har flera av dem deltagit i väpnade konflikter, uttryckt en önskan att delta i väpnade aktioner eller varit föremål för terroristisk utbildning.

Källa: FNB, Yle

Diskussion om artikeln