Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Hade oskyddat sex - vad göra nu?

Från 2017
en grön tumme som visar upp i en hörnet av bilden med en kondom på och en röd tumme i andra hörnet av bilden utan kondom och den visar tummen neråt

Vad ska man göra om man har haft sex med en kille utan kondom? Och vart ska jag gå om jag vill gå till gynekologen utan att säga till mina föräldrar? Finns det en möjlighet att det inte kostar?

Om man har haft oskyddat samlag, det vill säga samlag utan att använda kondom eller något annat preventivmedel, är det bra att ta ett så kallat dagen efter-piller. Ett sådant måste man ta inom 72 timmar, och ju snabbare man tar det desto bättre är det. I det här fallet är det alltså antagligen för sent det. Det är alltid bra att gå och testa sig för en könssjukdom om det finns risk för att man har blivit smittad, och en sådan risk finns ju alltid om man har haft sex utan att använda kondom. Var man gör ett sådant test beror lite på var man bor, men normalt är det vid den egna hälsocentralen och ibland vid en specialmottagning för könssjukdomar eller vid en preventivrådgivning, som finns på endel orter. Att göra ett könssjukdomstest kostar ingenting. Att gå till gynekologen kostar i regel åtminstone lite, åtminstone hälsocentralsavgiften om man besöker gynekologen vid sin hälsocentral. Föräldrarna behöver inte få veta att man har varit hos gynekologen, de har ingen rätt att berätta det.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, sexualrådgivare och barnmorska

Diskussion om artikeln