Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet utreder: Jarospelare anklagas för rasistiska glåpord mot Gnistan

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 21:40.
Jaro är ett vinnande lag igen.
Bildtext FF Jaro (arkivbild från 2016).
Bild: All Over Press

Dusten mellan IF Gnistan och FF Jaro i fotbollsettan tog en otäck vändning efter slutsignalen. Efter en hård ordväxling ska en Jarospelare, enligt Gnistan, tagit till rasistiska påhopp.

– Det var en het kamp, med många heta dueller och så kokade det över efter slutsignalen.

Så beskriver IF Gnistans tränare Tommi Lingman sekvensen, där en Jarospelare med inhemskt påbrå anklagas för att ha använt rasistiska glåpord.

– Sedan kokade det över för några av våra spelare med invandrarbakgrund. Det blev ändå inget slagsmål som tur är. Spelare och tränare från båda lagen lugnade snabbt ner situationen, berättar Lingman för Yle Sporten.

Bollförbundet bekräftar att en utredning har inletts efter att domarrapporten lämnats in på onsdagen. Tävlingschef Pekka Soini berättar för Yle Sporten att det är flera personer från bägge lagen som är involverade i disciplinnämndens utredning.

– Det kommer också att utredas huruvida det framkom rasistiska påhopp eller inte. Det är förstås allvarliga saker som kräver en grundlig utredning, säger Soini som tillägger att utredningen kommer att pågå i minst en vecka.

Jaro kommenterar inte

Enligt Soini är det ännu helt för tidigt att spekulera kring eventuella avstängningar. De involverade parterna kommer inte heller i nuläget att stängas av tills vidare.

IF Gnistan-tränaren Lingman förstår sig inte på hur det fortfarande kan förekomma rasism inom fotbollen.

– Speciellt då Jaro själva har flera spelare med invandrarbakgrund. Jag förstår inte hur den här spelaren resonerar alls. Det är otroligt tråkigt, säger Lingman.

Matchen slutade i en 3–2-seger för Jakobstadsklubben.

Jaro avvaktar

Senare på kvällen släppte Jaro ett pressmeddelande om incidenten där rasistiska glåpord "tydligen både givits och tagits":

– Eftersom ytterst motstridig information framkommit beträffande denna incident inväntar FF Jaro Bollförbundets eventuella utredning innan åtgärder vidtas.