Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Slutrökt med akupunktur och hypnos?

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 13:52.
Viveka Grönlund med en stor grön gran bakom sig
Bildtext Viveka Grönlund är läkare som använder hypnos och akupunktur i vården.
Bild: Tiina Grönroos/Yle

Du ska själv vilja sluta röka, efter det finns det en hel del hjälpmedel att ty sig till. Enligt statistik klarar bara tre personer av hundra att sluta röka på en gång utan yttre stöd, nikotinpreparat eller mediciner.

- Det absolut viktigaste är att man själv vill sluta röka. Sedan gäller det att vara aktiv, hitta på nya vanor och nya saker att göra i stället för att röka!

Det säger Viveka Grönlund, läkare som använder hypnos och akupunktur i sin vård. Hon har mest jobbat inom gynekologi och har under årens lopp hjälpt både gravida, nyblivna mammor och kvinnor med olika hormonella problem. Hon hjälper också rökare och andra som vill bli kvitt olika beroenden.

ett hemgjort förbudsmärke där tobaksrökning är förbjudet. Finns hemma på gården hos en läkare.
Bildtext Den här hemgjorda förbudsskylten finns på Viveka Grönlunds gård.
Bild: Tiina Grönroos/Yle

- Hypnos hjälper en att slappna av och kanske släppa gamla vanor. I hypnos är det ändå ingen annan som kan övertyga dig, du måste vilja själv, säger Viveka Grönlund.

Under hypnosen får man däremot stöd med att någon annan hjälper en att säga varför man vill sluta till exempel röka.

- Vi kan koppla tobaksrökning till otrevliga saker som till exempel stress. Sedan kopplar vi icke-rökning till olika trevliga saker som god hälsa och att man känner sig fräsch.

Under hypnos går klienten från allt otrevligt, som stress, ohälsa och dålig andedräkt i riktning mot en ljus och angenäm framtid. Man lämnar det otrevliga bakom sig.

En del tror att det behövs cigaretter för att man ska kunna gå ut och umgås med vänner.

Vad som sedan upplevs som otrevligt eller trevligt är individuellt för varje människa. Därför brukar Viveka prata med sina klienter före hypnosen.

- För många är tobaksrökningen en flykt från något eller tvärtom något man söker. En del tror att det behövs cigaretter för att man ska kunna gå ut och umgås med vänner. Då gäller det att välja ett annat sätt att ha trevligt. Det här är något som alla måste träna och fortsätta stärka. Det hjälper inte enbart med hypnos.

Viveka Grönlund säger att hypnosen är ett hjälpmedel, ett sätt att stöda rökaren i hens beslut.

Akupunktur däremot, förklarar Viveka Grönlund, fungerar mera på en fysisk nivå, jämfört med hypnosens mentala.

- Akupunktur inverkar kemiskt på olika ämnen i kroppen. I många beroenden som sömnmedel, alkohol, droger och tobak använder man samma punkter på örat.

Viveka Grönlund säger att många har slutat röka med hjälp av små plåster med små akupunkturnålar eller kulor som hon har fäst på örat.

- De hjälper mot symptomen som ofta uppstår efter att man slutat röka. Man sover kanske dåligt, tarmen fungerar inte och humöret svänger. Då hjälper akupunktur.

Viveka Grönlund brukar ofta kombinera hypnos med akupunktur.

Måste du ta en cigarett så kan du pröva på att äta ett grönt äpple före tobaken.

Att bli kvitt sitt rökbehov tar däremot tid. Viveka Grönlund säger att det kan ta flera år. Akupunktur- och hypnosbehandlingarna tar inte lång tid i anspråk och man behöver inte gå speciellt många gånger på behandling heller Det som däremot är utmanande är att låta bli tobaken.

- Måste du ta en cigarett så kan du pröva på att äta ett grönt äpple före tobaken. Då röker du automatiskt färre cigaretter. Det bästa är om du kan glömma tobaken. Tyvärr är vi vanedjur, säger Viveka Grönlund. Det tar tid att bryta gamla vanor.

Hur har du lyckats bryta gamla vanor, i synnerhet vad gäller tobaksrökning? Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter i kommentarsfältet efter artikeln.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln