Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Utslag av glidmedel - är vi allergiska?

Från 2017
en tub av glidmedel mot en vitbakgrund
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Jag och min sambo är oroliga! Efter att ha använt vattenbaserat glidmedel på en kondom så har vi fått utslag båda två. Det är röda små saker som kliar fruktansvärt mycket. Jag har på ollonet samt en del av förhuden och hon har på blygdläpparna och inne i slidan. Är det en allergisk reaktion eller vad är det?

Det låter som det kan vara en allergisk reaktion. Om ni har använt ett nytt glidmedel för första gången som till exempel haft mycket smak eller lukt så kan man vara överkänslig. Det kan hända att en av er har varit det eller så har båda varit det. Det jag skulle rekommendera är att luftbada, sova utan kalsonger och trosor. Så kan man använda till exempel Bepanthen som man kan smörja in slemhinnorna med för att få det att bli bättre.

Det kan också vara en svampinfektion men då borde tjejen troligtvis få gryniga flytningar och fruktansvärd klåda. Det kan också vara exempelvis en rubbning i bakteriefloran som orsakar problemen. Om symptomen inte går om eller ni fortsätter vara oroliga så skadar det inte att kolla upp att ni inte är smittade av någon könssjukdom. I första hand låter det dock som det skulle vara glidmedlet, eller om det är en ny sorts kondom ni använt, som orsakat problemen.

Hälsningar,
Patricia Thesleff, sexualrådgivare vid Folkhälsan

Diskussion om artikeln