Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Honga: Lång väg till gemensamt universitetssjukhus

Från 2017
göran honga
Bildtext Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

En lång rad juridiska hinder står i vägen för ett gemensamt universitetssjukhus på västkusten, bedömer Göran Honga vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Men frågan är värd att utreda ändå, anser han.

Idén har funnits i flera år och i mars i år dök den upp på nytt; Sjukvårdsdistrikten i Åbo, Satakunta och Österbotten kunde bilda ett gemensamt universitetssjukhus som skulle betjäna befolkningen längs västkusten.

Styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt beslöt vid sitt möte på tisdagen att föreslå för de övriga distrikten att man tillsammans utreder frågan.

Direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Göran Honga vill diskutera frågan med distriktets styrelse innan han tar ställning, men anser nog frågan värd att utreda.

- Men det vet vi redan att lagstiftningen kring universitetssjukhus och hur de kan och får bedrivas ställer flera hinder i vägen. Det är snåriga saker att reda ut, säger Honga.

Driva i bolagsform?

Ett av de förslag som diskuterats under vårens lopp har varit att bilda ett gemensamt bolag mellan Vasa, Åbo och Björneborg.

- Också den möjligheten får vi utreda, det finns flera parallella spår här att gå på samtidigt, säger Honga.

Under de senaste dagarnas regeringskris hann Göran Hongas hopp vakna om att Vasa centralsjukhus trots allt skulle få omfattande jour, detta ifall SFP kunnat förhandla sig till en regeringsmedverkan. Nu blev det inte så.

- Allt gick så snabbt så vi hann inte ens slå vad om hur det skulle sluta. Men arbetet för att ge österbottningarna bästa möjliga vård fortsätter på alla fronter, säger Honga.

Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt möts på måndag och kommer då att diskutera frågan.