Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strålande debut av Benjamin Helander – Finland föll i EM-kvalet

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 22:53.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Helanders första fullträff, Hellakoskis pärla och sista sekundens japanare - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Österrike tog en komfortabel seger mot ett vingklippt Finland i handbollens EM-kval på onsdag. Benjamin Helander spelade piggt då Finland föll med 36–39.

– Det är Benjamin Helander show på vänsterkanten. Mister 100 procent gör mål igen! sade referent Kristian Karlsson

Fyrtio minuter in i matchen mot Österrike hade 18-åriga debutanten Benjamin Helander tagit fyra avslut – och satt alla. Han visade att han hör hemma i herrlandslaget.

– Helander har fått mycket viktig erfarenhet och har gjort det väldigt bra. Det är bara att lyfta på hatten åt honom, sade Karlsson.

Helander var Finlands tredje bästa målskytt i matchen.

”Det var skönt att sätta den”

Helanders första mål kom från straffpunkten med fyra minuter på klockan. Trots att det fanns många erfarna spelare att välja mellan fick unge Helander ta hand om straffen.

– Det var skönt att sätta den. Jag hade ingen plan, men målvakten stod på ett visst sätt. Därför satte jag den som jag gjorde, säger Helander i Yles halvtidsintervju.

Försvaret fällde Finland

36 mål framåt är högst godkänt, 39 bakåt är underkänt. Det var det defensiva spelet som fällde Finland. Stundvis läckte Finland som ett såll.

Finland höll jämna steg med Österrike i ungefär 17 minuter – då stod det 11–10 till Österrike. Efter det rann siffrorna iväg. Österrike ledde med 15–10 efter 21 minuter och 21–15 i halvtid.

I andra halvlek klarade Österrike av att behålla kontrollen i matchen. Slutsiffrorna skrevs 39–36 till Österrike framför en fåtalig publik i Vanda.

– Enligt mig gjorde gruppen vi fick på benen ett väldigt bra jobb. Trettiosex mål med bra puls är ingenting att skämmas för. I försvaret kommer fysiken lagar emot. I dag hade vi exceptionellt korta spelare. Det kan man inte göra någonting åt, säger chefstränare Kaj Kekki till Yle Sporten.

Finland avslutade matchen med en snygg japanare: Benjamin Helander serverade Miro Koljonen som satte in matchens tredje fullträff.

Richard Sundberg inför kvalmatchen mot Österrike.
Bildtext Richard Sundberg spelade stabilt mot Österrike.
Bild: Yle/Mikael Oivo

Sundberg och Benny Broman på hugget

Ett blåvitt landslag utan flera stora profiler klarade inte av att upprepa bragden från i november, då Finland vann över Österrike med 31–27.

I Teemu Tamminens och Nico Rönnbergs frånvaro tog Benny Broman och Richard Sundberg mer ansvar i det offensiva spelet.

Sundberg var Finlands bästa målskytt med tio mål. Broman satte in åtta bollar.

– Jag var inte överraskad över att det fungerade bra, men att det fungerade så här bra. Vi gjorde det tillsammans och körde med bra drive. Alla var på gott humör och tog ansvar. Det är så ett lag fungerar, säger Sundberg till Yle Sporten.

– I första halvlek stod vi fel i försvaret. Vi stod lite för högt för deras anfallsspel. De hade starka individer och om man står högt måste man vinna man-mot-man. Vi skyndade lite för högt upp och de fick bättre lägen, kom fritt igenom.

Benny Broman.
Bildtext Benny Broman hade många rätt i matchen.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Finland avslutar handbollskvalet borta mot Spanien på lördag. De blåvita är jumbo i gruppen, med två poäng efter fem matcher. Finland har vunnit en match och förlorat fyra.

– Vi är ute efter att förbättra vår insats. Vi var dåliga i försvaret i dag och hade dåligt målvaktsspel. Vi vill få ut mera av det vi tränat, säger Kekki.

Resultat:

Finland–Österrike (15–21)
Målskyttar: Richard Sundberg 10 mål, Benny Broman 8 mål, Benjamin Helander 4 mål, Anthony Hellakoski 4 mål, Joacim Broman 3 mål, Miro Koljonen 3 mål, Fredrik Forss 2 mål, Kristian Jansson 1 mål, Ian Martin 1 mål.

Finland saknade följande spelare i matchen:

Oscar Kihlstedt (BK-46), Anton Rémy (Dicken), Nico Rönnberg (Cocks), Teemu Tamminen (Cocks), André Udd (Cocks), Vincent Voutilainen (SIF) och Theo Westerlund (Cocks)

Diskussion om artikeln