Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Washington Post: Trump utreds för brott

Från 2017
Donald Trump och James Comey.
Bildtext onald Trump och James Comey.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS/SHAWN THEW

President Donald Trump kan ha blandat sig i rättvisans gång på ett brottsligt sätt då FBI-chefen James Comey avskedades. Presidenten är nu föremål för utredningen under Robert Mueller, rapporterar Washington Post.

President Donald Trump misstänks ha handlat brottsligt då han avskedade FBI-chefen James Comey, rapporterar Washington Post.

Tidningen hänvisar till fem källor som uppger att Trump nu är föremål för utredning misstänkt för försök att förhindra rättvisans gång.

Att presidenten själv nu misstänks för brott ses som ett avgörande steg i den elva månader långa utredningen, som togs över av den oberoende utredaren Robert Mueller efter att Comey sparkades i maj.

Comey hade flera gånger försäkrat Trump att han inte är under utredning före han fick sparken.

Comey bekräftade också då han vittnade i senaten att inga bevis mot Trump då hade kommit fram.

Nu verkar ändå avskedandet, de rapporterade påtryckningarna Comey ska ha utsatts för och presidentens motiv för avskedandet ha gjort honom till föremål för utredning.

Mer än bara avskedandet

Trump har själv sagt i intervjuer att han avskedade Comey på grund av Rysslandsutredningen, men att Comey vägrade rentvå presidenten offentligt ska också ha påverkat beslutet.

Enligt källorna är ändå Comeys vittnesmål och omständigheterna kring hans avskedande bara ett spår i utredningen mot presidenten, vilket tyder på att också andra påtryckningsförsök kan ha förekommit.

Vita huset har inte kommenterat Washington Posts uppgifter.

Trumps privata advokater kommenterade inte själva uppgifterna, utan anklagade i stället någon inom FBI för att ha läckt uppgifterna.

- Att FBI läcker information om presidenten är skamligt, oförlåtligt och brottsligt, sade en talesperson för Trumps advokat Marc Kasowitz.

Underrättelsecheferna nyckelvittnen

Enligt Washington Posts källor vill Muellers team höra flera högt uppsatta chefer inom den amerikanska underrättelseverksamheten i samband med misstankarna mot Trump.

På listan över nyckelvittnen finns Nationella säkerhetsmyndigheten NSA:s chef amiral Mike Rogers och hela underrättelseverksamhetens högsta chef Daniel Coats.

Enligt källorna vill utredarna höra detaljer om flera diskussioner underrättelsecheferna förde med Trump.

Bland annat rapporteras Trump ha skickat ut övriga deltagare vid ett möte i Vita huset för att i enrum be Coats påverka Comey gällande utredningen.

Trump ska framförallt ha varit mån om att få Comey att lägga ner utredningen mot den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Tiger vittnena?

Det är ändå inte helt klart om Coats och Rogers direkt kan höras av Mueller om diskussioner med presidenten.

Enligt lag har presidenten rätt att förmå tjänstemän att inte vittna om samtal med presidenten.

Trumpå kan alltså försöka åberopa den rätten för att förhindra Coats, Rogers och eventuellt andra vittnen från att tala med Mueller.

Det är ändå enligt Washington Post oklart om rätten gäller i det här fallet.

Ett beslut Högsta domstolen gav under Watergateutredningen gör gällande att rätten inte sträcker sig till vittnen i en brottsutredning.

Om Trump åberopar rätten att förmå underrättelsecheferna att inte vittna kommer det troligen att prövas i rätten.

Rättsliga följder politiskt beslut

Också om Mueller hittar bevis för att Trump skulle ha blandat sig på ett brottsligt sätt är det inte självklart att det leder till rättsliga påföljder.

I praktiken är det upp till kongressen att fatta beslut om presidentens möjliga brott ska leda till att han ställs inför riksrätt eller inte.

Trump själv har sagt att han inte har gjort något fel.

Enligt Trump utövade han aldrig någon påtryckning gällande utredningarna i allmänhet eller Flynn i synnerhet.