Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nio av de tio bäst säljande båtmärkena inhemska

Från 2017
En Buster lämnar hamnen i Hertonäs, Helsingfors.
Bildtext Motorbåtar är populära bland de som köper en ny båt.
Bild: Niklas Evers

Båtförsäljningen i år började väldigt lovande, men den kalla våren har lett till att totalt 30 färre båtar har registrerats jämfört med i fjol. De bäst säljande båtarna är inhemska motorbåtar.

Ännu i mars såldes det 24 procent fler båtar i jämförelse med förra året, men i april sjönk efterfrågan.

Båtbranschens centralförbund Finnboats misstänker att den försämrade försäljningen hänger ihop med det kalla vädret. Trots att finländarna föredrar inhemska båtmodeller exporteras 70 procent av alla båtar som tillverkas här.

De fem populäraste båtmärken i år är:

  1. Yamarin
  2. Buster
  3. Faster
  4. Silver
  5. Terhi

Endast en ny segelbåt registrerad under våren

Trots att efterfrågan på motorbåtar har varit bra under perioden januari-maj så går det inte lika bra för segelbåtarna. Endast en ny segelbåt har registrerats i år. Under våren i fjol registrerades sexton nya segelbåtar.

Finnboats tror att den försämrade segelbåtsförsäljningen påverkades av den livliga båtskattsdebatten.

- Stora båtar finns inte i lager, utan båtar som ska sjösättas under denna båtsäsong borde ha beställts under hösten, berättar Jarkko Pajusalo som är verkställande direktör på Finnboats.

Vidare berättar Pajusalo att det finns gott om bra segelbåtar i Finland för tillfället.

- Handeln av använda segelbåtar är livlig, så man kan nog inte säga att finländare skulle ha slutat segla. Det är så att marknaden för segelbåtar är för tillfället mättad i Finland.

Bra produktutveckling gör finska båtar populära

Av de tio mest registrerade vattenfarkosterna är nio finska båtar. Den enda utländska farkosten topp tio är dessutom en vattenskoter. Vattenskotrar tillverkas för tillfället inte i Finland. Då man jämför endast motorbåtar är de femton populäraste modellerna tillverkade i Finland.

Pajusalo förklarar att de finländska båttillverkarna har förstått hurdana båtmodeller som de finska konsumenterna vill ha.

- Båtbranschen har en stark produktutveckling. Det lanseras modeller som intresserar och motsvarar inhemska konsumenternas behov.

De minsta båtarna räknas inte med registreringsstatistiken, eftersom båtar som är under fem och en halv meter eller med en mindre motor än femton kilowatt (20 hästkrafter) inte behöver registreras.

Diskussion om artikeln