Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa höjer profilen som cykelstad

Från 2017
Cykelreflex
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Sandra Snellman

Vasa centrum ska få fler cykelparkeringar. Över 750 vasabor har kommit med förslag på lämplig placering och nu är det klart att fyra nya cykelparkeringar är på väg.

- Nu kommer det att finnas cykelparkering där det har saknats utrymme för cyklar, såsom invid esplanaderna framför populära affärer, restauranger och caféer, berättar gatuplaneringsingenjör Siri Gröndahl.

De nya cykelparkeringsställningarna kommer att ställas upp i vanliga parkeringsrutor invid Hovrättsesplanaden och invid Vasaesplanaden.

Aktiva medborgare kom med många förslag

Staden begärde in förslag av vasaborna på var det skulle vara lämpligt med cykelparkering och över 750 förslag kom in. Utgående från förslagen placeras tre cykelställningar vid Hovrättsesplanaden och en vid Vasaesplanaden.

Enligt Siri Gröndahl gällde många av önskemålen torget och det finns planer på cykelställningar där.

- Området framför Vasaesplanaden 22 hörde också till favoriterna men på grund av rivningen av byggnaden placeras ingen cykelställning där just nu, berättar Gröndahl.

Vasa stad jobbar på att profilera sig som en cykelstad och de nya parkeringsställningarna är ett led i det arbetet.

Cykelställningarna dyker upp före midsommaren. I ställningen finns platser med ramlås för cyklar och i en cykelställning ryms det tio cyklar. Cykelställningarna kan flyttas om det behövs.

Diskussion om artikeln