Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Achrén: Minna Arve kunde axla ansvaret som stadsdirektör

Från 2017
Uppdaterad 15.06.2017 11:19.
Ulla Achrén och Mminna Arve.
Bildtext Ulla Achrén och Minna Arve.

Det nya fullmäktige i Åbo ska ta ställning till stadens ledarskapsmodell: ska Åbo ha en stadsdirektör som förut, eller liksom Helsingfors och Tammerfors övergå till en borgmästarmodell?

En ny fullmäktigeperiod har precis börjat och planen var att politikerna skulle ta ställning till Åbos ledarskapsmodell 2019. Att stadsdirektör Aleksi Randell nu avgår betyder att Åbo snabbt behöver hitta en stadsdirektör för en fyraårsperiod. Randell lämnar Åbo i november.

- Frågan är var och hur vi hittar en person som kan axla det här uppdraget nu, då vi har utmaningar med bland annat vårdreformen och vad det innebär för Åbo, säger Svenska folkpartiets fullmäktigeledamot Ulla Achrén.

Achrén har redan en person i tankarna.

- Åbo behöver en kompetent och driftig person. Jag har inte hunnit fundera så där väldigt mycket, och vi har inte fört några diskussioner partierna emellan, men nära till hands ligger till exempel att Minna Arve kunde axla det här ansvaret.

- Hon har erfarenhet av att sitta som heltidsstyrelseordförande, kan staden och kan hoppa in utan att behöva en jättelång tid för att komma in i saker.

Bildtext Minna Arve har sutti i Åbofullmäktige sedan 2005.
Bild: Yle/Andy Ödman

Minna Arve är en erfaren politiker och vd för Åbo handelskammare. Arve har representerat Samlingspartiet i Åbofullmäktige sedan 2005 och var ordförande för stadsstyrelsen 2010-2014.

- Det finns säkert många andra kompetenta personer, men det är inte alls så dumt att tänka sig att ha en kvinna som stadsdirektör, säger Achrén.

Vänta och se

Då Yle Åboland ringer upp Minna Arve konstaterar hon att det är glädjande att nämnas i stadsdirektörsammanhang, men vill inte ta ställning till om hon skulle vara till förfogande för uppdraget. Arve uppger att Åbo är en kär hemstad som hon vill jobba för, men tycker att det är för tidigt att säga hur hon förhåller sig till Achréns förslag.

- Aleksi Randell har inte ens lämnat in sin avskedsansökan ännu. Vi får se hur ärendet utvecklas, säger Arve.

Åbo har aldrig haft en kvinna som stadsdirektör. Ännu i början av veckan hade staden aldrig heller haft en kvinna som ordförande för stadsfullmäktige, men det blev det ändring på då De Grönas Elina Rantanen i måndags utsågs till posten.

Aleksi Randell.
Bildtext Randell lämnar Åbo i november.
Bild: Åbo stad

Åbos stadsdirektör Aleksi Randell lämnar sitt uppdrag för att bli vd för Byggnadsindustrin RT, som är en lobbyorganisation för företag inom byggbranschen.

- Jag blev nog ärligt talat förvånad, samtidigt förstår jag Randells val. Han har varit stadsdirektör ganska länge och haft ett ganska tungt lass att dra men klarat det bra, säger Achrén.

I Åbo har man en stadsdirektör som är en tjänsteman och tillsvidareanställd. Helsingfors och Tammerfors har redan gått in för att ha en borgmästare som väljs utifrån partiernas understöd.

- Jag tycker det här är något vi på allvar ska börja diskutera och principiellt understöder jag borgmästarmodellen - att fullmäktige inom sig väljer en politisk person som på heltid fungerar som stadsdirektör.

Diskussion om artikeln