Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Är jag ovanligt svartsjuk?

Från 2017
en man och kvinna som sitter i sängen, mannen talar i telefon och kvinnan ser sur ut
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Hej! Jag är en 20-årig tjej som har varit ihop med världens sötaste kille i snart två år. Vi har ett bra förhållande på många sätt men en sak som stör mig är att jag inte kan släppa tanken på de tjejer han har varit med tidigare, innan vi träffades. Fastän jag vet att det här är det första seriösa förhållandet för oss båda och försöker intala mig själv att det är dumt att grubbla över sånt som hänt tidigare som ändå inte hade så stor betydelse, så fortsätter tankarna att gnaga i mig. Vad kan jag göra för att komma över dom här känslorna? Är jag ovanligt svartsjuk eller bara oerfaren när det gäller förhållanden?

Hej. Det här är en intressant fråga – och du är definitivt inte ensam med dina funderingar. Jag har en del frågor till dig; hur kom det sig att du började fundera på de tidigare tjejerna? Har du gjort det hela tiden eller fanns det något som fick dig att börja grubbla? Jag undrar också om du kan tala med din kille om detta? Kan han stöda dig? Ofta kan det hjälpa bara genom att vara öppen och ärlig med sina tankar och känslor och fråga den andra hur ni tillsammans kan komma vidare. Det är helt normalt att din kille har haft förhållanden före han träffade dig. Är det så att han fortfarande har kontakt med dessa personer? Om jo, kan ni tala om hur det känns för dig?

Det är jättevanligt att känna svartsjuka i ett förhållande, det är när svartsjukan börjar styra ditt liv och påverka förhållandet på ett negativt sätt, som det lönar sig att ta itu med problematiken.

Hälsningar,
Frida Westerback, handledare

Diskussion om artikeln