Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Är p-piller farliga?

Från 2017
ett p-piller paket som ligger på en lila bakgrund
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Fråga 1: Jag är en 18-årig tjej som har läst en massa oroväckande rubriker om hur farliga p-piller är för unga kvinnor och att risken för cancer ökar med varje år man äter dem. Men hur jag än funderar över problemet hittar jag inte på något annat alternativ - i varje fall ingenting lika bekvämt. Men jag vill ju inte äta någonting som jag kan bli dödssjuk av senare i livet!

Fråga 2: Jag har ätit p-piller sedan jag var 16 ungefär och nu är jag 19 år. Det börjar bli mer och mer skriverier om vad som kan hända när man äter p-piller och jag börjar bli nervös för alla varningar. Ska jag sluta med mina p-piller? Eller fortsätta? Jag vet inte.

Om man har ett regelbundet sexliv och använder p-piller för att skydda sig mot graviditet tycker jag inte att det finns någon som helst orsak att sluta med dem bara för att man läser sådana här varningar. Det är sant att det finns aningen större risker när man äter p-piller än om man inte gör det, men å andra sidan orsakar en graviditet betydligt större risker och hälsoproblem än var p-piller gör. De vanligaste biverkningarna man kan få av att använda p-piller är huvudvärk, spända bröst, lite illamående och man kan ibland också gå upp ett par kiklo i vikt. För de flesta kvinnor förekommer sådana här biverkningar de första månaderna efter att man har börjar använda p-piller och försvinner sedan av sig självt. Om biverkningarna inte försvinner kan det vara skäl att byta till ett annat märke. Man har inom forskningen upptäckt att p-piller ökar risken för vissa typer av cancer samtidigt som de minskar risken för andra typer. Fortfarande är det viktigaste att skydda sig mot en graviditet om man inte vill ha barn.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet

Diskussion om artikeln