Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Aldrig haft stånd - är det normalt?

Från 2017
en del av ett berg som har format sig så att det ser ut som en penis när den har stånd
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Jag har aldrig haft stånd! Är det normalt? Jag är 16 år gammal. Jag undrar också om alkohol kan göra så att man inte får upp penisen vid ett samlag?
Det finns olika typer av erektionsproblem eller problem med att få stånd. Det kan bero på massor av olika saker. Det kan till exempel vara på grund av stress, att man så väldigt gärna skulle vilja få stånd att bara tanken på att inte få det gör en så stressad att det inte fungerar. Det är nog meningen att friska män ska få stånd då och då. Kroppen visar på det sättet att den fungerar som den ska. Om man är alldeles säker på att man aldrig har haft stånd ska man nog vända sig till en läkare för att få reda på om det är något som inte riktigt fungerar som det ska.

Alkohol påverkar kroppen på så sätt att sinnena blir avdomnade. Det betyder att känselsinnet också är avdomnat, vilket kan leda till att man får potensbesvär när man ska ha samlag. Det kan också hända att man får stånd men har svårt att få utlösning eftersom känseln i snoppen är avtrubbad.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet & Lotta Sjöblom, barnmorska och sexualrådgivare

Diskussion om artikeln