Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talvivaara: Perä drar sig ur styrelsen men fortsätter som vd

Från 2017
Uppdaterad 15.06.2017 16:00.
Talvivaaras vd Pekka Perä.
Bild: All Over Press Oy

Talvivaaras vd Pekka Perä ställer sig inte längre till förfogande som styrelsemedlem i bolaget. Det beskedet kom Perä med vid Talvivaaras bolagsstämma i dag.

Bolagsstämman beslöt också sänka styrelsemedlemmarnas arvoden. Styrelseordföranden får i fortsättningen 75 000 euro per år, jämfört med 84 000 euro tidigare. De två andra styrelsemedlemmarnas årliga arvoden sänks med 5 000 euro till 43 000 euro.

Som styrelseordförande fortsätter Tapani Järvinen. Stuart Murray och Solveig Törnroos-Huhtamäki är styrelsemedlemmar.

Bolaget har kritiserats för stora koncernutgifter utan att ha någon verksamhet.

Talvivaara har ingen egentlig verksamhet

Tingsrätten i Esbo beslöt nyligen att företagssaneringen av Talvivaara kan inledas. Det innebar omedelbart att bolagets skulder på 450 miljoner euro föll till enbart 10 miljoner euro.

Talvivaaras gäldenärer, det vill säga bankerna och statliga Finnvera protesterade mot det här, eftersom företagssaneringen innebär att gäldenärerna inte får tillbaka sina pengar under processens gång.

Bolaget, som inte har någon egentlig verksamhet, har nu två år på sig att att utveckla ny verksamhet och säkra finansiering för den.

Bolaget ska ha planer på att utveckla business kring metallskrot.

Har Talvivaara varit en mjölkko?

Gruvan i Talvivaara
Bildtext Gruvan i Sotkamo togs över av staten
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Talvivaaras gruvdrift - Talvivaara Sotkamo - gick i konkurs 2014 och föll efter det i statens famn och bytte namn till Terrafame.

Moderbolaget Talvivaara klarade sig då undan konkurs, vilket förvånade och förargade många.

Dåvarande näringsministern Jan Vapaavuori (Saml) hörde till dem som krävde att också moderbolaget skulle försättas i konkurs.

Det lyckades emellertid inte och Talvivaara har efter det försörjt ett antal personer, bland dem Pekka Perä, som enligt uppgift har tagit ut löner ur bolaget för sammanlagt närmare en miljon euro de senaste åren.

Till styrelsens arvoden har det gått ca 700 000 euro.

Finlands folk köpte aktier

Det var bara för fyra år sedan Talvivaara gjorde sin sista nyemission. I den vädjade man om tryggandet av arbetsplatserna i Kajanaland.

Emissionen inbringade 260 miljoner euro - och det var speciellt hushållen som ville satsa pengar i Talvivaara.

Men pengarna var snart slut och Talvivaara hade dragit på sig en skuld på närmare en miljard euro i stället.

I början av juni dömdes Pekka Perä av Helsingfors tingsrätt till åtta månaders villkorligt fängelsestraff för informationsbrott enligt värdepapperslagen.

Perä hade enligt domstolen gett missvisande information om det dåvarande gruvbolagets produktionsprognoser åren 2012 och 2013.

Diskussion om artikeln