Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

När allt känns tråkigt?

Från 2017
en kvinna som ligger på en säng och ser uttråkad ut
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Jag är en 15-årig tjej som har så fruktansvärt tråkigt hela tiden. Jag vet inte vad jag ska göra, till och med tv:n tråkar ut mig. Jag har nästan sluta läsa på prov också bara för att jag har så tråkigt och saknar motivation. Vad ska jag göra? Hitta en hobby har jag redan försökt med.

"Tråkigt" betyder att du inte använder din potential på ett optimalt sätt, det vill säga till fullo. Det här kan bero på att du inte känner dig själv tillräckligt bra ännu. När man är femton befinner man sig mitt i en period av osäkerhet vad gäller framtid, studier och den egna platsen i världen. Det lätta alternativet är att trycka på "off"-knappen och ha det tråkigt. Det svåra är att börja utforska sina möjligheter. Vad är jag bra på? Vad kan jag ge av mig själv till omvärlden? Var går mina gränser gällande studier? Vi behöver alla någon som vi beundrar och som vi kan använda som exempel i båda stora och små saker. Vem är det som du beundrar? När man inte vet, går det bra att börja läsa texter av stormän och -kvinnor och med hjälp av texterna fundera på vad du kunde göra här i världen, som gör gott för dig själv och andra.
Våra värden styr våra liv förvånansvärt mycket, det är enligt dem vi fattar små beslut varje dag. Vi väljer varje dag att vara lata eller ambitiösa, snälla eller mindre snälla. Diskutera med någon vuxen (till exempel på Sluta panta chatten) om hurdana värden du har och be henne söka intressant litteratur gällande just dessa värden. Om du vill göra gott här i världen, läs till exempel Martin Luther King för inspiration. Om du vill rädda Östersjön, är det nutida hjältar som behövs. Om du vill lyckas i business världen, läs autobiografer av framgångsrika businesskvinnor. Även de kan göra mycket gott. Och om du är en mycket privat person, hitta din lycka i att samla någonting. Jag känner till en lycklig tjej som samlar på kaktusar. Du behöver bara söka och hitta din riktning. Du är en ung kvinna som vill vara aktiv. Det är en bra början. Låt sökandet ta en lång tid. Lycka till!

Hälsningar,
Heli Vaaranen, sociolog

Diskussion om artikeln