Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

Från 2017
ett graviditetstest på en vit bakgrund
Bild: © Martin Shields / Alamy Stock Photo

Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

Det finns alltid en risk för att man ska bli gravid även om killen inte upplever att han har fått orgasm och utlösning. Det är nämligen så att killar läcker, det vill säga det kommer en liten mängd sperma innan själva utlösningen. Det är också viktigt att komma ihåg att spermier simmar, så om flickan får sperma vid slidöppningen kan de ta sig upp i slidan. Det finns ingen statisktik på hur stor risken är att bli gravid vid avbrutet samlag. Man gör inte undersökningar på hur många som använder avbrutet samlag som preventivmetod. Det är ändå ingen tillförlitlig preventivmetod då risken eller chansen att bli gravid finns.

Om man däremot har kläderna på sig så är risken för att bli gravid minimal. Men det är klart att man inte kan använda tyg som preventivmedel. Vill man vara alldeles säker ser man till att det inte kommer sperma i närheten av musen, eller så använder man till exempel kondom eller p-piller för att skydda sig.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, barnmorska och sexualrådgivare och Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet

Diskussion om artikeln