Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hård konkurrens om livsmedelskunder på Åland

Från 2017
Tomas Fagerström, områdeschef Åland, i Varubodens butik i centrum av Mariehamn
Bildtext Tomas Fagerström, områdeschef för S-market Åland, vill bygga fler butiker på Åland. I dag finns tre. Foto: Rasmus Olin, Ålands radio och tv.

Fram till år 2011 var det livsmedelsbutiker i K-kedjan ägda av kommerserådet Anders Wiklöf som hade den största delen av livsmedelskunderna och som dominerade marknaden.

I september det året öppnade S-market genom Varuboden Åland sin första butik en bit utanför Mariehamn och två år senare stod en butik i Godby redo att slå upp dörrarna.

Nyligen öppnade Varuboden ytterligare en butik och den här gången i en lokal i Mariehamns centrum där en privat handlare tidigare var etablerad.

-Vi fortsätter satsa på Åland och letar efter en tomt för att öppna en fjärde butik, säger Tomas Fagerström, områdeschef S-market Åland.

En skiss över Varubodens nya matbutik i Mariehamn som snart står färdig.
Bildtext Snart står bygget klart som inhyser nya Varuboden i Mariehamns centrum. Fotoskiss: SAT Arkitekter

Vikande siffror

Den andra stora aktören på marknaden drivs under namnet Mathias Eriksson AB och ägs av Anders Wiklöf. De har fyra livsmedelsbutiker och märkte av vikande siffror när S-market gjorde sin entré.

- Men åren efter har varit stigande och vi är på en bra nivå igen, säger Dan-Johan Dahlblom, vd för Mathias Eriksson AB.

Kunderna vinnare

Kunderna verkar vara vinnare i detta, åtminstone om man lyssnar på handlarna. Öppettiderna har blivit längre och både Fagerström och Dahlblom menar att priserna har pressats.

Men det finns också förlorare, de mindre privata butikerna. Numera finns det en dryg handfull kvar på fasta Åland och alla vittnar om en kamp för överlevnad.

Trogna kunder

De flesta mindre butiker finns på landsbygden och skärgården och överlever än så länge eftersom de har trogna kunder som vill ha närheten till matbutiken kvar.

En av köpmännen i en av de mindre butikerna ställer sig undrande till om kunderna räcker till för så pass många livsmedelsbutiker som idag finns på Åland.

-Vi är bara 30 000 på Åland, vilka ska egentligen handla i de där stora hallarna?

Text: Owe Sjöblom, Ålands radio och tv