Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingemo Lindroos: Nu svarar förorten på elitens mingel i Almedalen

Från 2017
Uppdaterad 15.06.2017 18:00.
Redaktören Ingemo Lindroos
Bild: Johanna Kannasmaa

Politikerveckan i den svenska förorten ska vara en motpol till rosévinsminglet under politikerveckan i Almedalen. Nu ska partieliten träffa förortens invånare. De ser ut att mötas åtminstone halvvägs, skriver Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos, på plats i Järva.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra går med en självklar hållning som bara finns hos stockholmare som har vuxit upp i innerstaden eller Djursholm, som i Kinberg Batras fall. Hon stannar till och lyssnar på lokala aktivister och invånare någon minut, tackar och lovar lägga saker på minnet.

De är nio partier fördelade på nio dagar. De har bjudits in av arrangörerna Global Village, som första gången har lyckats samla alla partiledare under en vecka i området Järvafältet, dit förorterna Tensta, Husby och Rinkeby hör.

En av dem som står och väntar på sin tur är Mohamed Hagi Farah, en äldre man i Palestinasjal. Han har samlat 82 synpunkter av föräldrar och ungdomar, som han överräcker till partiledarna.

Hagi Farah står här varje kväll med sin lista. Många har skrivit sina synpunkter på dålig svenska, men känslan och oron finns där. "Vi är oroliga för våra barns mörka framtid" och "Ni MÅSTE satsa på skolorna i området - just nu är kunskapsnivån en katastrof".

Mohamed Hagi Farah ser glad och nöjd ut, står med en lista i handen, Anna Kinberg Batra i bakgrunden
Bildtext Mohamed Hagi Farah hoppas att 82 önskemål från föräldrar i Järva, inte ska glömmas bort efter politikerveckan. I bakgrunden Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Bild: Yle

Kinberg Batra tackar och tar emot listan. Hon är till synes intresserad och väldigt korrekt. Och det blir alltmer viktigt att visa ett intresse, då den politiska kampen så småningom börjar flytta ut i förorterna.

Länge ignorerades förorterna

Länge har Sveriges partiledare haft utrymme att ignorera förorterna. Medierna har inte pressat på och det har inte funnits någon större pr-förlust i det.

Men de två senaste åren har debattfrågorna i svensk politik alltmer börjat handla om det tudelade Sverige. Det handlar om skjutningar, gängvåld och svaga skolor, där det nästan enbart går barn som har utländsk bakgrund. Skillnaderna till välbärgade områden i Stockholm syns i hur länge man lever, om man äger sin bostad eller hyr, om man har jobb eller är arbetslös.

I Bromma, som ligger fem kilometer härifrån, finns skolor med toppresultat. I Tensta, som ligger här intill, var man tvungen att stänga gymnasiet på grund av ordningsproblem. Många går ut grundskolorna utan godkänt slutbetyg.

Poliser under en vecka, men inte till vardags

Också polisstationen i Tensta har stängt och det dröjer ytterligare två år innan den kan öppna igen. Många efterlyser en större polisnärvaro i vardagen. Under politikerveckan är här tiotals poliser på plats på grund av säkerhetskraven. Många invånare passar på att stå och diskutera med dem. Polismännen- och kvinnorna verkar uppskatta det. Det handlar om att återfå förtroendet.

En polisman står och diskuterar med aktiva invånare i Järva.
Bildtext Polisen jobbar på att återfå förtroendet. Under politikerveckan passar många på att gå fram och samtala.
Bild: Yle

Konstrasten är absurd till det vanliga läget i vardagen. Fadumo Said, med småbarn i vagnen, säger att hon till vardags inte ser många poliser. Och när hon ibland ringer "kan det ta en till två timmar innan de är på plats".

Poliserna är också utsatta. Periodvis, ofta under sommarlovet, sysslar många frustrerade ungdomar med att anlägga bilbränder för att hindra polisen från att ta sig fram. Också stenkastning mot polis är vanligt.

"Erkänn att det är nationellt krisläge"

Macarena de la Cerda, från gruppen "Förorten mot våld" är rak i sina krav till partiledarna: erkänn att det är en nationell kris som vi måste åtgärda, tillsammans med de boende. Kravlistan är lång och det är inte lätt för partiledarna att genast ge svar.

Men politikerveckan i sig är en symbol som visar att landets elit har förstått lite av behovet. Statsminister Stefan Löfven förstod det kanske då han meddelade att han bryter mot traditionen och hoppar över Almedalsveckan i Visby, för att i stället träffa människor på andra håll i Sverige.

Fadumo said i svart niqab, med ena handen höjd, som i ett samtal. Partitält i bakgrunden.
Bildtext Fadumo Said säger att det är lite absurt med alla poliser på plats. "Vanligen syns de inte till".
Bild: Yle

Det ser åtminstone bra ut. Almedalsveckan i Visby har fått kritik för att vara den politiska, intellektuella och ekonomiska elitens lobbyforum. Traditionen att bjuda in varandra till rosévinsmingel "för att skapa kontakter och bilda nätverk" ter sig absurd, i jämförelse med förortens rop på hjälp.

Någon annan skulle säga att Almedalsveckan är demokratins fantastiska mötesplats, som höjer nivån och intresset för samhällelig debatt. Det stämmer också.

Men Mohamed Hagi Farah skulle varken ha råd eller möjlighet att åka med sin lista till Almedalen. När han skakar hand med partiledarna på en vardaglig idrottsplats i Järva har de mötts åtminstone halvvägs. Och ingen partiledare kan längre förlora ansiktet genom att inte ställa upp.

Diskussion om artikeln