Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tolkis skola tas inte upp i stadsstyrelsen

Från 2017
Skolbaracker i Tolkis
Bildtext Eleverna i Tolkis skola har fått sin undervisning i baracker sedan 2013.
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Stadsstyrelsen i Borgå behandlar byggandet av den nya skolbyggnaden för Tolkkisten koulu på måndag. Den svenska Tolkis skola lyser med sin frånvaro på föredragningslistan.

Bildningsnämnden fattade beslutet att en ny skolbyggnad för Tolkkisten koulu ska byggas under de kommande två åren. När den är klar är tanken att den gamla byggnaden ska renoveras och tas över av Tolkis skola.

Beslutet ska nu tas upp i stadsstyrelsen, men på föredragningslistan tar man inte alls upp Tolkis skola. Catarina von Schoultz (SFP) som sitter i bildningsnämnden tycker att detta är mycket märkligt.

– Jag är förvånad att tidtabellen för den svenska sidan inte finns med. Jag hade trott att de skulle behandlas samtidigt eftersom projekten hänger ihop, säger von Schoultz.

Hon säger att det är mycket viktigt för de svenska eleverna att man tar upp tidtabellen för ombyggnaden av den gamla finska skolan, vilket inte behandlas under stadsstyrelsens möte den 19.6.

– Ärendet börjar vid det här laget bli ganska brådskande, säger von Schoultz.

Hela lågstadietiden i baracker

Tony Lökfors är projektchef och har varit med i beredningen av ärendet. Han kan inte svara på varför Tolkis skola inte tas upp på mötet.

– Jag kan inte svara på den saken, det är stadsdirektören som är föredragare i stadsstyrelsen. Antagligen är det så många ärenden att det måste tas upp senare, säger Lökfors.

Eleverna i Tolkis skola har fått sin undervisning i baracker i omkring fem år. I dagsläget ser det ut som att en del elever kommer gå hela sin lågstadietid i de tillfälliga byggnaderna.

Enligt tidtabellen ska bygget av den nya Tolkkisten koulu inledas i september 2017. Skolan beräknas vara färdig i november 2018.

Bildningsnämndens beslut säger att svenska Tolkiselever ska kunna flytta in i den renoverade skolbyggnaden höstterminen 2019.

Svenska Yle Östnyland har försökt nå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula för en kommentar men har ännu inte lyckats.