Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo förnekar planerad splittring av Sannfinländarna

Från 2017
Uppdaterad 15.06.2017 23:26.
Finansminister Petteri Orpo (Saml) i Luxemburg den 15 juni 2017.
Bildtext Finansminister Petteri Orpo (Saml) i Luxemburg den 15 juni 2017.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo förnekar att regeringen skulle ha behandlat en plan för att splittra Sannfinländarna.

Precis som statsminister Juha Sipilä (C) uppger Orpo att han inte förrän i tisdags hört om de cirka 20 riksdagsledamöterna som lämnade Sannfinländarna och bildade en ny grupp.

- Vi kunde inte göra upp några reservplaner. Om det här hade varit planerat skulle det inte ha varit så här komplicerat, sade Orpo till journalister i Luxemburg där han deltar i euroländernas finansministermöte.

Lännen Media skrev redan en vecka före partikongressen att en ny riksdagsgrupp planerades ifall Jussi Halla-aho skulle väljas till partiordförande. Reportern bakom artikeln i fråga, Lauri Nurmi, har sagt att splittringen inte var något improviserat drag. Enligt Nurmi hade regeringstrion diskuterat saken vid månadsskiftet maj-juni.

Orpo säger att det under partikongressens veckoslut blev tydligt att Sannfinländarnas grupp skulle splittras i någon form. Det var dock inte förrän i tisdags som det blev klart för Orpo exakt i vilken utsträckning och hur det skulle ske.

Om det inte fanns någon reservplan, hur kommer det sig att dessa uppgifter kommit till allmänhetens kännedom?

- Inte vet jag. Den frågan måste ställas till dem som funderat på sådana saker. Jag tror att det varit oroligt i Sannfinländarnas led och att man där funderat på många olika saker.

Orpo: Vi har nu en mer EU-vänlig regering

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo anser att Finland nu har en mer EU-vänlig regering än innan splittringen inom Sannfinländarna.

- Den här regeringen är mer handlingskraftig. Den väldigt EU- och invandringskritiska, och nationalistiska gruppen står nu utanför regeringsarbetet.

- Medan vi känner väl den gruppen av riksdagsledamöter som lämnade Sannfinländarna.

Orpo menar att det konkret innebär att de möten som behandlar EU-frågor kommer att bli kortare.

- Nu blir det enklare att driva en ansvarsfull EU-politik.

I den nya regeringskoalitionen har Europaminister Sampo Terho utsetts till "triominister".

Är det inte problematiskt att Terho har talat varmt för en folkomröstning om EU-medlemskapet?

- Vi har fört grundliga diskussioner med honom och han har bedyrat att han följer regeringsprogrammet och inte avviker från den EU-politik som regeringen driver, sade Petteri Orpo inför eurogruppens möte i Luxemburg på torsdagen.

Text: Yle, FNB

Diskussion om artikeln