Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läsare: Ungdomar på parkeringsplatser är evighetsproblem

Från 2017
Uppdaterad 16.06.2017 06:46.
Ölburkar på ett grusfält
Bild: Yle/ Axel Brink

Att många har samlats på parkeringen utanför de österbottniska folkparkerna verkar ha varit ett problem i evigheter. Det framkommer i kommentarerna på en av Yle Österbottens artiklar.

Ett ämne som har engagerat många av Yle Österbottens lyssnare och läsare har varit att folkparksbesökarna ofta väljer att vistas på parkeringen i stället för inne på folkparken.

Ett problem i alla tider

Många som kommenterade på artikeln intygar att samma obalans har existerat i evigheter. Så här skriver till exempel en läsare:

"Tydligen har inget ändrats i ungdomars beteende på de senaste 30 åren. Precis så här var det då jag var mellan 15 och 20 år. Det är på parkeringen det händer... varför? jo, här följer några punkter 1. där är det mindre risk att bli av med sin brännvinsflaska, ölpåse etc. 2. Äldre ungdomar kommer med sina bilar och spelar hög volym 3. Brukar alltid vara något drama som utspelar sig på parkeringen, några börjar slåss, någon gör slut, någon vill hoppa i havet och "ta livet" av sig, någon hånglar i buskarna. 4. Ungdomar är oftast fattiga och det brukar (kanske inte så mycket mera) vara spännande att försöka planka in. Summa summarum: Det är på parkeringen det händer, bakgrundsmusik hörs från livebandena innifrån, det är stämning det. Jag minns precis hur det var! "

Bättre underhållning efterlyses

Ett annat ämne som dyker upp bland kommentarerna är att folkparkerna helt enkelt borde boka bättre underhållning och på så vis locka in folket. En kommentator påpekar dock vissa realiteter i det argumentet:

"De som kritiserar entré och artistval har inte förstått problemet med ekonomin och dess risker. Namnstarka och heta artister kostar en heldel i gage samt eventuella övriga kringkostnader (annonser, ljud& ljud, säkerhet resor etc.) det medför. En stark nordisk artist/band kan kosta alltifrån 10-15000 till nästan vad som helst. Räkna med att ut därefter vad man skall ta för entre´. Gärna går föreningar i vinst, men i flesta fall är de nöjda att få det att gå ihop, så att man ordna fler evenemang. Så Ni föräldrar som sponsrar ungdomarnas besök till dansplatserna begär kvittans eller att få se stämpel.. Så är ni med och bidrar till folkparkernas överlevnad."

Stort ansvar på väktare och polis

Många läsare undrar även hur väl övervakade parkeringsplatserna är, och om polisen borde göra mer åt saken. Så här skriver till exempel en läsare:

"Polisen har uppenbarligen även grovt missat sitt ansvar då de sett mellan fingrarna och slentrianmässigt beviljat tillstånd för dessa supfester för minderåriga. Nu bör alla berörda polismyndigheter och räddningsmyndigheter som beviljar tillstånden ta en ordentlig diskussion om sitt myndighetsansvaret för dessa masstillställningar!"

En annan läsare svarar på sätt och vis på ovanstående kommentar. Parkeringsplatserna är inte privat mark, därför är det svårt att göra något åt saken.

"Tyvärr är det så att områden utanför dansplatserna är allmänna områden, offentlig plats. Föreningarna kan förhindra att folk slåss och plocka skräp men inte mycket annat med nuvarande lagstiftning. Att köra bort ungdomarna från parkering leder till att de landar i närmaste grannes lindo eller trädgård, något som ingen heller önskar. Det är inte heller en fråga om pris, flera föreningar har försökt med allt från 0 till knappa 10 euro för ungdomar. Problemet kvarstår, det är roligare på parkeringen än inne på området."

En annan läsare fortsätter på samma tema som ovanstående.

"Hör inte parkeringsplatsen till ordningsmännens ansvarsområde? Om den igen hör till ordningsmännens ansvarsområde (det bör det göra) förstår jag inte hur ungdomar kan dricka där. Klart de som dricker skall motas iväg och alkoholen beslagtas. En parkeringsavgift kunde också uppbäras av alla som parkerar."

Diskussion om artikeln