Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bra början på ny fullmäktigeperiod i Kimitoön

Från 2017
Uppdaterad 16.06.2017 05:22.
Mänskor skakar hand med varandra.
Bildtext Glada miner och ivriga handskakningar då fullmäktigeledamöterna inledde arbetet.
Bild: Yle/Monica Forssell

De nyvalda politikerna i Kimitoöns kommun samlades på torsdag till periodens första fullmäktigemöte.

Valet av fullmäktigeordförande samt styrelse – och nämndmedlemmar skedde utan dramatik. Några förhandlingspauser behövdes visserligen, men inga omröstningar.

Med undantag av Niklas Guseff (SFP) och Tomy Wass (VF) var alla ledamöter på plats då det nya fullmäktige inledde arbetet.

Två män sitter bredvid varandra i fullmäktigesalen.
Bildtext Bredvid varandra längst fram i salen sitter Jan-Erik Eenstam (SFP) och Rune Friman (FS).
Bild: Yle/Monica Forssell
Ung man med glasögon i fullmäktigesal.
Bildtext Fredrik Simola.
Bild: Yle/Monica Forssell

Salens yngsta ledamot, nittonåriga Fredrik Simola, fick plats bredvid Michael Oksanen.

- Jag är nöjd med min plats, känns bra att sitta bredvid en veteranpolitiker, sa Simola som också konstaterade att han ser fram emot de kommande fyra åren.

Överenskommelsen höll

På initiativ av Jan-Erik Enestam (SFP) inledde politikerna genast efter valet ett samarbete som utmynnade i dels en programförklaring och dels en överenskommelse om platsfördelning i de olika politiska organen.

Som väntat höll överenskommelsen och mötet som också tog upp Konestiftelsens anbud på ett skogsområde i kommunen, kunde klubbas av på bara ett par timmar.

Ärendet gällande stiftelsens anbud fick dock ett tillägg i form av en kläm då fullmäktige på initiativ av Helena Fabritius (SFP) gav i uppgift åt kommunstyrelsen att fundera på hur man kunde öronmärka den summa kommunen får för skogen i Kulla för att dels sköta om kommunens skogar bättre och dels möjliggöra vistelse i skog och mark för invånarna.

Ni har valt en ordförande som har finska som modersmål

Veijo Lücke
Man med skägg och glasögon.
Bildtext Fullmäktigeordförande Veijo Lücke hoppas att de kommande fyra åren ska vara jämnare än de senaste fyra åren.
Bild: Yle/Monica Forssell

Veijo Lücke (Fri samverkan) som valdes till fullmäktigeordförande inledde med att påpeka att fullmäktige fattat ett historiskt beslut då det valt honom till ordförande:

- Ni har valt en ordförande som har finska som modersmål.

I sitt hälsningstal till de förtroendevalda sade Lücke vidare att han hoppas att de kommande fyra åren ska vara jämnare än vad de senaste 4,5 åren varit.

- En grund för det har skapats redan före detta möte i och med det fullmäktigeprogram vi gjort upp tillsammans, konstaterade Lücke.

Fullmäktigepresidiet med Veijo Lücke som ordförande, Jan-Erik Enestam som första viceordförande, Inger Wretdal (SFP) som andra viceordförande och Bo Vilander (SDP) som tredje viceordförande valdes enligt överenskommelse för två år framåt.

Som ordförande för kommunstyrelsen fortsätter Wilhelm Liljeqvist som också lotsade styrelsen under den förra fullmäktigeperioden.

Styrelsens andra viceordförande är Daniel Wilson (SFP) och övriga medlemmar är Helena Fabritius (SFP), Ghita Edmark (SFP), Rune Friman (FS), Maria Manelius (FS), Harri Kaitala (C), Tomy Wass (VF) och Ann-Marie Kulla (SDP).

Nämnderna och deras medlemmar hittar du här

Diskussion om artikeln