Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Turbulenta dagar för Lojosannfinländaren Riikka Slunga-Poutsalo

Från 2017
Uppdaterad 15.06.2017 22:45.
Ylen aamu-tv: Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo - Spela upp på Arenan

Sannfinländarnas partisekreterare, Lojobon Riikka Slunga-Poutsalo, har levt mitt i stormens öga de senaste dagarna då partiet valde ny ledning och samtidigt splittrades. Visst svider det, säger Slunga-Poutsalo om splittringen.

Det var i Yles finska morgonteveprogram som Slunga-Poutsalo på torsdagsmorgonen (15.6) berättade om de senaste dagarnas turbulens.

Det känns som att jag har fått agera stödperson för cirka 3 000 personer de senaste två dagarna

Flera av de frågor redaktör Sanna Ukkola ställde undvek Slunga-Poutsalo att svara på, men hon konstaterade att hela partiet har påverkats av att över 20 riksdagsledamöter har valt att lämna den sannfinländska riksdagsgruppen.

- Det känns som att jag har fått agera stödperson för cirka 3 000 personer de senaste två dagarna. Det har varit rätt så tuffa dagar, säger en trött partisekreterare.

Hon säger att hon också kort har talat med Timo Soini, men de diskussionerna vill hon inte berätta något mera om. Hon vill inte heller spekulera i vilken hans roll i det hela är.

Stor oro

Slunga-Poutsalo återvaldes med liten marginal till partisekreterare på helgens partikongress och var den enda av det så kallade gamla gardet som fick förnyat förtroende då Sannfinländarna valde ny ledning.

Det var väldigt många som vände sig just till mig för stöd

Hon försäkrar att hon tänker fortsätta på sin post hon har valts till och är inte på väg någonstans.

- Det råder en stor oro bland våra medlemmar nu om vad som kommer att hända. Redan på partikongressen kom många och pratade med mig personligen och sade att det är tur att jag finns kvar vid sidan av ledningen.

- Det var väldigt många som vände sig just till mig för stöd.

Hon säger att hon därför inte ens kan tänka sig att lämna sin uppgift som partisekreterare.

- Jag känner oro för de här människorna och hur de ska orka. Det har som helhet varit ett tungt halvår med kommunalval, politiska förhandlingar om platsfördelningen efter valet och så ordförandevalet.

- Människorna är trötta och så kommer det en sådan här smäll, säger Slunga-Poutsalo.

Överraskning

Slunga-Poutsalo har i egenskap av partisekreterare jobbat i tätt samarbete med den gamla partiledningen de senaste åren.

Men trots sina nära kontakter till ministergruppen försäkrar hon att hon inte visste något om vad som var på gång och att en grupp på 20 riksdagsledamöter skulle bryta sig ut.

Det var som ett slag i mellangärdet

Ingen bad henne heller följa med och lämna partiet.

Hon säger sig ha förstått vad läget är tre minuter innan det kungjordes för resten av världen.

- Det var som ett slag i mellangärdet, säger Slunga-Poutsalo.

Hon vill inte säga vad hon tänker om dem som hoppade av utan hänvisar bara till sin roll som stöd för medlemmarna och att hålla skutan flytande.

Framtidstro

Trots den stora oron Slunga-Poutsalo beskriver bland medlemmarna säger hon samtidigt att medlemmarna nu har blivit starkare av händelserna och att det finns möjligheter till vad som helst i framtiden.

- Det finns medlemmar som har låtit bli att betala sin medlemsavgift och tänkt att de har uteslutits ur partiet. Men nu har de tagit kontakt och bett om att få nya inbetalningsblanketter.

Jag tror att vi är betydligt klokare om några veckor

Slunga-Poutsalo säger att det handlar om partimedlemmar med lägre medlemsnummer än hon, alltså personer som har varit medlemmar längre än hon själv.

- Det händer så mycket just nu. Jag tror att vi är betydligt klokare om några veckor om vad läget egentligen är.

Hon säger att medlemmarna är närmast bestörta över vad som har hänt.

- Nu skulle det vara viktigt att ingen drar några förhastade slutsatser. Det är inte bråttom. Solen skiner och det är sommar, säger hon.

Hon har inte haft någon möjlighet att hinna se på antalet medlemmar som kommer och går.

- Jag har suttit i telefonen nästan hela tiden, men jag vet att medlemmar har lämnat oss, men att vi också har fått nya medlemsansökningar.

Vill inte att man drar förhastade slutsatser om politiska linjen

Den allmänna uppfattningen efter partikongressen är att Sannfinländarna nu rör sig högerut och fokuserar på invandrarfrågor.

Slunga-Poutsalo vill ändå inte föra diskussionen alls i den riktningen utan säger att det är för tidigt att dra sådana slutsatser.

Jag anser att det inom Sannfinländarna fortfarande inte kan finnas plats för någon nazistisk verksamhet eller liknande

Hon påpekar flera gånger att partiet har ett godkänt partiprogram som innehåller många frågor som berör andra saker än bara invandring.

- Det är en väldigt främmande tanke att partiet plötsligt skulle profilera sig som något annat än vad det har varit i åratal. Det har inte funnits några som helst tecken på det, hävdar Slunga-Poutsalo.

Tar avstånd från nazism

I diskussionen i Yles morgon-tv diskuterades också frågan om partiet nu kommer att locka anhängare med rasistiska motiv och sympatier.

Slunga-Poutsalo säger att de som stöder och röstar på Sannfinländarna kan tänka och tycka hur som helst. Hon tänker inte börja förklara och ta ställning till deras åsikter.

När det gäller partimedlemmar tänker hon inte heller börja kommentera enskilda medlemmars åsikter även om hon har vissa åsikter.

- Jag anser att det inom Sannfinländarna fortfarande inte kan finnas plats för någon nazistisk verksamhet eller liknande. Inte i något som helst skede.

Medlemmarna valde

Slunga-Poutsalo vill inte spekulera desto mera i varför Sannfinländarna under ledning av Jussi Halla-aho inte rymdes med i regeringen.

- Kanske bilden av och uppfattningen om den nya ledningen var sådana att det blev för svårt för andra att bära.

Medlemmarna hade friheten att välja hur de själva ville

På frågan om det var fel av Sannfinländarna att välja den nya ledningen helt och hållet från samma falang konstaterar Slunga-Poutsalo att man inte kan fråga "Gjorde ni fel".

- Medlemmarna röstade enligt hur de såg bäst. Medlemmarna hade friheten att välja hur de själva ville. Medlemmarna säger att de har fattat sina beslut själva och självständigt och ingen lobbning påverkade dem.

Nu kommer Sannfinländarna att köra en tuff oppositionspolitik och om det blir plats i regeringen igen klarnar vid nästa val våren 2019, säger Slunga-Poutsalo som konstaterar att hon har en tuff uppgift framför sig i att försöka ena leden.