Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Grekland får sitt efterlängtade lån, Nytt Alternativ kan få fler medlemmar

Från 2017
Uppdaterad 16.06.2017 06:22.
Grekisk spargris
Bild: Mostphotos

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes:

Euroländernas finansministerar lyckades på sitt möte på torsdag kväll till slut enas om följande delutbetalning på 8,5 miljarder euro till Grekland. För Grekland kom beslutet i grevens tid, landet är i akut behov av pengarna för att betala tillbaka gamla lån som förfaller i juli.

Experter varnade för lättantändliga material ett år före storbranden i tornhuset i London, skriver tidningen Guardian. En grupp byggnadssäkerhetsexperter gav i fjol ut en rapport där de varnade för att vissa lättantändliga material blivit allt vanligare i brittiska byggnader. Minst 17 personer omkom i branden i North Kensington i västra London. 37 personer vårdas fortfarande på sjukhus.

USA:s vicepresident Mike Pence har i likhet med president Donald Trump anlitat en privat advokat för att handha frågor kring utredningen om Rysslands möjliga påverkan på presidentvalet. Advokaten Richard Cullen har erfarenhet av politiska skandaler; han anlitades både under vapenskandalen Iran-Contras och Watergateaffären. I går uppgav Washington Post att utredningen också synar om Trump försökt förhindra rättvisans gång då han avskedade FBI-chefen James Comey.

Sverigedemokraterna är redo att samarbeta med både Sannfinländarna och utbrytargruppen Nytt Alternativ. Mattias Karlsson som är ordförande för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp ser inga större ideologiska skillnader mellan de två grupperna.

Inrikes:

Utbrytargruppen Nytt Alternativ sammanträder i dag. Den nya riksdagsgruppens ordförande Simon Elo sade i går att man ska besluta om eventuella nya medlemmar i dag. Några officiella ansökningar hade gruppen inte fått ännu i går, men Elo sade att diskussioner har förts.

Jakobstad ligger bra till för ST1:s planerade bioetanolfabrik. Miljökonsekvensbedömningen är klar och det lägger inga käppar i hjulet för en bioetanolfabrik på Alholmens industriområde, säger utvecklingsdirektör Patrick Pitkänen.

Allt fler österbottniska sjukskötare flyttar till Norge för att jobba. En del av sjukskötarna flyttar till Norge för korta vikariat medan andra stannar betydligt längre perioder.

President Martti Ahtisaari överraskades i går med en jättedonation. Privatpersoner och över 30 företag eller stiftelser deltog i insamlingen till hans 80-årsdag. Kampanjen - Berätta inte för Martti - hade som mål att samla in 200 000 euro, men den slutliga summan blev 630 000. Pengarna går till konfliktlösningsorganisationen Crisis Management Initiatives fredsförhandling.

I Finland finns enligt Centralkriminalpolisen hundratals riskpersoner som inte syns i Skyddspolisens kartläggning, uppger Helsingin Sanomat. CKPs chef Robin Lardot säger att antalet riskpersoner som inte syns i kartläggningen är lika stort som Skyddspolisen har i sin kartläggning - kring 350. Riskpersonerna som CKP kartlagt är enligt Lardot inte samma som Skypos. Största skillnaden är riskpersonernas motiv.

Vädret: Det är mest varmt, enstaka regnskurar kan förekomma i norr och väster. Dagens högsta temperatur 19..24 grader, i Lappland 17...22 grader, längst i norr 12..18 grader.

Diskussion om artikeln