Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jordgubbsodlare är beroende av utländsk arbetskraft

Från 2017
Uppdaterad 16.06.2017 10:51.
Jordgubbar.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

De österbottniska jordgubbsodlarna klarar sig inte utan utländsk arbetskraft. I år kommer nästan 200 plockare till Malax. Fler skulle gärna komma om det fanns jobb.

Anders Lång, odlare på Malax Bär, är säker på sin sak. Utan utländska bärplockare skulle produktionen i Finland vara minimal.

- Ingen i Finland klarar sig utan de utländska bärplockarna. Det här gäller för mer eller mindre hela lantbruks- och trädgårdsbranschen och alla växthus- bär- och frilandsodlingar.

Fler vill arbeta på bärodlingar

I år kommer knappa 200 utländska bärplockare att arbeta vid Malax Bär. Det är ungefär samma antal som vanligt, men Lång säger att allt fler vill komma till Finland och arbeta på bärodlingar.

- Brist på arbetare har vi inte här. Det är mer så att vi behöver bromsa efterfrågan.

Av den här orsaken tycker Lång att Finland missar mycket potential inom bärodlingen.

- I förhållande till vilka förutsättningar vi har är läget katastrofalt. Vi har infrastruktur, datakommunikation och folk som vill arbeta, men drivkraften finns inte inom produktionen.

De utländska plockarna bildar sina egna samhällen

Enligt Lång bildar de utländska plockarna sina egna samhällen när de kommer till Malax Bär, vilket underlättar arbetet.

Språket går till största delen på engelska och Lång ser det som positivt att alla plockare har samma kultur eftersom samarbetet då fungerar bra mellan plockarna.

Finländska ungdomar är bortskämda och tar inte arbetet seriöst.

Anders Lång, odlare på Malax Bär

- Då språket går på engelska och åldersskillnaderna kan vara stora har vi också gått in för en 18 års åldersgräns för jordgubbsplockning, säger Lång.

Lång säger att utbudet av arbetskraft på jordgubbsodlingarna från finländskt håll är minimalt. Han tycker att ungdomarna är bortskämda och att de inte tar arbetet seriöst.

Vuxna finländare söker sig helt enkelt inte till jordgubbsodlingar.

- Lönen följs enligt godkända avtal, men branschens lön känns säkert för låg för finländarna, säger Lång.

- Däremot behövs det ungdomar vid försäljningarna. Där det är viktigt att spåkkunskaper finns.

Bärplockare och lingon
Bild: All Over Press

Färre utländska plockare i finländska skogar i år

Tillgången på arbetskraft inom bärodlingarna verkar alltså vara rätt trygg i Finland. Inom branschen för skogsbär ser läget däremot annorlunda ut.

I Sverige har intresset att plocka skogsbär minskat och det beror mycket på att priset på blåbär har sjunkit.

Till de finländska skogarna kommer kring 4000 thailändska bärplockare varje sommar enligt Norra Österbottens arbets- och näringsbyrå.

Nittio procent av bären blir oplockade i Finland.

Kåre Björkstrand, Marja Bothnia Berries

Kåre Björkstrand, exportchef på Marja Bothnia Berries i Korsholm, säger att man har ungefär samma antal utländska plockare i år som tidigare, kring 600 personer. De jobbar mest i norra och östra Finland.

- Men vi har nog hört att andra bolag har stora problem att få bärplockare i år. Den totala mängden kommer vara mindre än i fjol.

I Österbotten sköter privatpersoner plockningen

I Österbotten finns det knappt några utländska bärplockare i skogen. När andra områden i Finland bjuder in thailändska bärplockare är det lokala finländska bärplockarna som sköter om skörden i Österbotten, säger Kåre Björkstrand.

- I Österbotten har vi en fin tradition att plocka lingon och sälja det vidare till bärbolag som oss. Vårt bolag köper årligen in stora mängder av orensade lingon av österbottniska bärplockare.

- Under de bästa åren har vi fått kring en miljon kilo lingon bara från lokala bärplockare här från västkusten.

"Fin tradition men yngre krafter behövs"

Björkstrand säger att de lokala plockarna varje år blir både äldre och färre till antal. Men han hoppas att traditionen fortsätter.

- Nittio procent av bären blir ju oplockade i Finland, så jag hoppas att också den yngre generationen fortsätter med att plocka bär.

- Men det är bara lingon som privatpersoner säljer till oss. Blåbär och andra bär är österbottningarna duktiga att plocka för privat bruk. Det glädjer mig, säger Björkstrand.

Blåbär
Bild: Yle/Marcus Nordström

Kan bli bra skörd för skogsbär i år

Den kalla och sena våren har gjort att blomningen varit sen i hela landet. Men skörden för skogsbär kan ännu bli god, säger Björkstrand.

- Det varma och fuktiga vädret som vi har nu kompenserar den sena våren, så det kan hända vi får en bra skörd ändå.

Det är ännu kring en månad tills skördesäsongen är igång här i Österbotten.

- Först då kan vi veta mer med säkerhet om det är en bra eller dålig skörd, säger Björkstrand.

Artikeln kompletterad den 16 juni klockan 10:27 med kommentarer av Anders Lång.

Diskussion om artikeln