Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortfarande oklart om svenska församlingshemmet i Borgå säljs eller inte

Från 2017
Svenska församlingshemmet i Borgå.
Bildtext Svenska församlingshemmet i Borgå.
Bild: Yle/Katarina Lind

Förslaget att sälja svenska och finska församlingshemmet, Karijärvi kursgård och Mariagården i Gammelbacka behandlades i gemensamma kyrkorådet på torsdagen. Ärendet bordlades på grund av oklarheter.

Borgå kyrkliga samfällighet planerar att sälja en stor del av sina fastigheter. Det handlar om svenska församlingshemmet, finska församlingshemmet, Karijärvi kursgård och Mariagården i Gammelbacka.

För pengarna skulle man i stället satsa på ett gemensamt nybygge intill Näse begravningsplats.

Enligt ett av alternativen kunde det nya församlingscentret stå klart redan om tre år. Den nya byggnaden beräknas kosta 11 miljoner euro och bli cirka 3 500 kvadratmeter stor.

Det här förslaget behandlades i gemensamma kyrkorådet på torsdagen. Men ärendet bordlades med rösterna 9–1.

– Vi kom ingenvart egentligen. Tydligen har vi inte allt klart för oss ännu, säger Ingolf Lindén, medlem i gemensamma kyrkorådet och vice ordförande i gemensamma kyrkofullmäktige.

Oklara kostnader

Oklarheterna handlade bland annat om hur mycket det kostar att bygga nytt, hur mycket pengar man kan få in på fastighetsförsäljningarna och hur mycket det skulle kosta att sanera svenska församlingshemmet och Karijärvi kursgård.

– Dessutom fanns det oklarheter kring en konditionsgranskning som nog redan är gjord till stora delar, men som man inte riktigt litar på. Därför bordlades ärendet.

På den svenska sidan har man varit kritiskt inställda, främst till en försäljning av svenska församlingshemmet. Ingolf Lindén berättar att han själv har varit med och tagit fram det aktuella förslaget.

– Det visade sig att det säkert är lönlöst att köra huvudet i väggen med svenska församlingshemmet. En sanering var vårt första alternativ.

Nu ska samfälligheten göra vidare utredningar om vad det skulle kosta att sanera svenska församlingshemmet och Karijärvi kursgård. Fastigheterna hänger för tillfället ihop.

– Ärendet kommer upp på nytt i gemensamma kyrkorådet under ett extrainsatt möte i augusti och förhoppningsvis i gemensamma kyrkofullmäktige i oktober, men det återstår att se, säger Lindén.

Diskussion om artikeln