Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frigivne Warmbier har svåra hjärnskador – läkare tror inte på Nordkoreas förklaringar

Från 2017
Uppdaterad 16.06.2017 09:20.
Otto Warmbiers hemstad Cincinnati engagerar sig i hans hälsotillstånd.
Bildtext En restaurang i Wyoming i Warmbiers hemtrakter i Ohio visar sitt stöd. Warmbiers tillstånd kom som en chock för alla, inklusive hans familj.
Bild: EPA / MARK LYONS

Den 22-årige studeranden Otto Warmbier som i veckan frigavs efter över ett år som fånge i Nordkorea var inte vid medvetande då han anlände till sin hemstad i Ohio. Han transporterades till USA med ett ambulansflyg.

Enligt de nordkoreanska myndigheterna förlorade Warmbier medvetandet redan för ett år sedan då han fick en sömntablett i samband med att han insjuknat i botulism.

Botulism är en allvarlig förgiftningssjukdom som orsakar förlamning i kroppens muskulatur och kan resultera i att den drabbade förlorar förmågan att andas.

De amerikanska läkare vid universitetssjukhuset i Cincinnati som undersökt Warmbier har däremot inte kunnat hitta några tecken på botulism.

Förstår inte tal - läkarna tror att hjärtat har stannat

Läkarna har i stället konstaterat att han har omfattande hjärnskador till följd av hjärtstillestånd.

De beskriver hans tillstånd som ett reaktionslöst vakentillstånd.

Warmbier har inte talat sedan han anlände till USA och enligt läkarna verkar det som om han inte alls kan förstå tal.

Läkarna har ändå inte kunnat fastställa exakt hur hjärnskadorna uppstått, men har åtminstone kunnat utesluta att Warmbier blivit misshandlad. Hur Warmbier vårdats för sitt tillstånd i Nordkorea är oklart.

Warmbier vid sin rättegång 2016
Bildtext Warmbier vid sin rättegång i mars 2016.

Warmbier var vid medvetande och verkade vara vid god hälsa ännu vid sin rättegång i mars i fjol men enligt de nordkoreanska myndigheterna föll han i koma inom kort efter rättegången där han dömdes till 15 års straffarbete.

Han greps i januari 2016 efter att ha försökt stjäla en propagandaskylt.

Det finns ingen ursäkt för att en civiliserad nation skulle hålla hans medicinska tillstånd hemligt och neka honom den bästa medicinska vården

Otto Warmbiers far Fred Warmbier

Tillståndet kom som en chock för familjen

Warmbiers far Fred Warmbier tror inte heller på förklaringarna och menar att det inte finns någon ursäkt för hur Nordkorea behandlat hans son.

– Även om man tror på deras förklaring att botulism och ett sömnpiller orsakade koman så finns det ingen ursäkt för att en civiliserad nation skulle hålla hans medicinska tillstånd hemligt och neka honom den bästa medicinska vården, säger han.

Familjen hävdar att de först för en vecka sedan fick reda på att sonen befinner sig i koma. Då hade de inte hört något om eller av honom på 15 månader.

Diskussion om artikeln