Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: IS-ledaren Baghdadi kan ha dödats i flygattack

Från 2017
Uppdaterad 16.06.2017 13:01.
IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi utlyste det islamiska kalifatet i den stora moskén i Mosul år 2014
Bildtext IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utlyste IS islamiska kalifat i den stora moskén i Mosul år 2014
Bild: EPA/ISLAMIC STATE VIDEO

Terrorgruppen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi kan ha dödats i en rysk flygattack förra månaden.

Det uppger Rysslands försvarsministerium som säger att man nu försöker bekräfta uppgifter om att Baghdadi skulle ha dödats nyligen i en flygattack mot provinshuvudstaden Raqqa i norra Syríen.

Flygattacken utfördes den 28 maj då Ryssland fick tips om att en grupp IS-ledare hade samlats för att diskutera flyktrutter från Raqqa, som är under attack.

- Enligt uppgifter som vi försöker bekräfta via olika kanaler eliminerades IS-ledaren Ibrahim Abu Bakr al-Baghdadi som deltog i mötet, säger det ryska utrikesministeriet i ett uttalande via nyhetsbyrån RIA.

Över 300 jihadister dödades i maj?

Det ryska försvarsministeriet hävdar att över 330 medlemmar av IS skulle ha dödats i de södra förorterna i Raqqa i slutet av maj.

- Attackerna som utfördes av jaktplan av typen SU-35 och SU-34. förstörde högt uppsatta ledare av IS som ingick i deras så kallade militärråd.

Jaktplanen slog till efter att man med hjälp av drönare hade slagit fast att mötet faktiskt ägde rum i de södra delarna av Raqqa.

- Dessutom dödades ett trettiotal IS-kommendörer på mellannivå och omkring 300 militanta som utgjorde deras livvakt, säger ministeriet i sitt uttalande.

Bland dödsoffren fanns enligt Ryssland, Raqqas emir Abu al-Hadji al-Mysri och emiren Ibrahim al-Naef al Hadj, som ledde IS i områden söder om Raqqa.

Sukhoi Su-27 i luften, planet är ett attack- och bombflygplan byggt i Ryssland.
Bildtext Ryssland säger att flygattackerna utfördes av jaktplan av typen SU-34 och SU-35, som här på bilden
Bild: Wikipedia

Ryssland hävdar också att man meddelade USA om flygattacken i förväg.

- Den amerikanska sidan informerades i förväg både om tidpunkten och platsen för attacken, försäkrar det ryska försvarsministeriet.

USA kan inte bekräfta

Den internationella militärkoalitionen som USA leder i Syrien och Irak, kan inte bekräfta misstankarna om IS-ledarens död.

- Vi kan inte bekräfta dessa rapporter för tillfället, säger militärtalesmannen, överste Ryan S. Dillon.

Rykten om att IS-ledaren skulle ha dödats eller skadats har cirkulerat flera gånger tidigare.

Både Irak och USA har varit tvungna att ta tillbaka omstridda uttalanden om att Baghdadi kan ha sårats eller dödats i olika attacker under årens gång.

Irakiska militärkällor hävdade nyligen att Baghdadi skulle ha skadats allvarligt i en flygattack nära den irakiska provinshuvudstaden Mosul, men irakierna lyckades aldrig bekräfta uppgifterna.

Håller sig undan

Den 46 år gamla Abu Bakr al-Baghdadi är världens mest eftersökta man men det finns ändå ytterst få bekräftade rapporter om var han har hållit hus sedan sommaren år 2014 då han befann sig i Mosul som just hade intagits av IS.

Enligt flera obekräftade ögonvittnesrapporter har IS-ledaren siktats bland annat väster om Mosul vid gränsen mellan Irak och Syrien.

Han hörde av sig senast i november i fjol då han på ett ljudband uppmanade sina anhängare att försvara Mosul till den, sista bittra blodsdroppen.

Baghdadi lär ha lämnat Mosul, i början av det här året och det har då och då förekommit rapporter om att han har rört sig vid gränsen mellan Irak och Syrien.

- Det är rätt anmärkningsvärt att ledaren för den mest imagemedvetna terroristgruppen har så låg profil när det gäller honom själv, säger den förre CIA-agenten Patrick Skinner.

Källor: Reuters, AFP Tass, Yle