Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt alternativ beslutar om sitt namn inkommande vecka - nya utträden ur Sannf.

Från 2017
Uppdaterad 16.06.2017 15:55.
Grafik som visar vägskylt med riktningarna "Sannfinländarna" och "Nytt alternativ"
Bild: Sebastian Dahlström

Ordföranden för utbrytargruppen ur Sannfinländarna Simon Elo har lämnat in sin ansökan om utträde ur partiet. Elo säger att han ville meddela om sitt utträde själv, innan han blir utesluten.

- Det var ett anmälningsärende. Jag upplever att jag redan på basen av händelserna senaste veckoslut har utestängts från det andliga hemmet och nu har jag tekniskt skött om saken, säger Elo.

Också riksdagsledamoten Veera Ruoho har officiellt trätt ut ur Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Ruoho säger till Finska Notisbyrån att hon nu vill reflektera över framtiden i lugn och ro.

Däremot meddelar Mika Niikko att han stannar kvar i den sannfinländska gruppen. Så sent somi torsdags sade Niikko att han funderar över vart han vill höra.

Niikko säger att han på Sannfinländarnas partikongress hade röstat på Sampo Terho som Sannfinländarnas ordförande. Niikko vädjar till partimedlemmarna på fältet att inte gräla utan hållas enhetliga.

Riksdagsgruppen Nytt alternativ som bröt sig ut ur Sannfinländarna har inte under fredagen fått några nya medlemsansökningar. Gruppen består nu av de 20 riksdagsledamöter som grundade den i tisdags.

Simon Elo säger att man fortfarande funderar på namnet på utbrytargruppen och att ett beslut kommer att fattas inkommande vecka.

Nytt alternativ och Sannfinländarna måste också förhandla om fördelningen av utskottsplatser. Också det borde vara klart nästa vecka.

HS: Jämnstora i opinionsmätning

Den första opinionsmätningen som har gjorts sedan Sannfinländarna splittrades visar att Sannfinländarna och Nytt alternativ har ungefär lika stort stöd.

Om riksdagsval hölls nu kunde 12 procent tänka sig att rösta på Sannfinländarna och 10 procent på Nytt alternativ. I kommunalvalet röstade 9 procent på Sannfinländarna.

Av de svarande ansåg också 60 procent att det var en bra sak att Sannfinländarna sprack.

Enkäten gjordes på onsdag och torsdag och besvarades av 1 080 personer. Felmarginalen är tre procent i vardera riktningen.

Mätningen gjordes för Helsingin Sanomat.

FNB, STT, Yle, Helsingin Sanomat
Artikeln kompletterad 14.57 med mätning i Helsingin Sanomat.

Diskussion om artikeln